Latin-Amerika jó szemmel nézi a kínai jelenlétet a régióban

Kína gazdasági súlyának növekedését a latin-amerikai régióban a térség országainak döntő többsége pozitív jelenségként értékeli.

 

A Vanderbilt Egyetem és a Latin-Amerikai Közvélemény Project közreműködésével a Barómetro de Américas által készített felmérés szerint a megkérdezettek egyötöde úgy látja, hogy a térségben Kína a meghatározó nagyhatalom.

A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a latin-amerikaiak 23%-a szerint Kína gazdasági és politikai befolyása a jövőben továbbra növekedni fog. A megkérdezettek 63%-a Kínára mint baráti országra tekint, és befolyását pozitívan értékeli, míg 23% semlegesként értékeli a keleti óriás szerepét.

A külföldi hatalmak megbízhatósági indexét is Kína vezeti – a panamaiak 59%-a őszinte politikát folytató félnek tartja Kínát, míg az argentinok csak 23%-a gondolkozik hasonlóan az Egyesült Államokról.

Úgy tűnik viszont, hogy Latin-Amerika Peking iránt érzett minden szimpátiája ellenére a saját útját kívánja járni. A válaszadók csak 16%-a tekint példaként a kínai gazdasági és társadalmi fejlődésre. Ebben a kategóriában még az északi nagytestvér vezet – az USA-t a latin-amerikaik 27%-a tartja példa értékű szociális berendezkedésnek.

Kína gazdasági jelenléte a térségben tizenkét évvel ezelőtt alig 10 milliárd dollár értékű befektetésekre korlátozódott, ami 2012-ben már meghaladta a 245 milliárd zöld hasút.

Kínát és Latin-Amerikát mára bonyolult gazdasági kapcsolatrendszer fűzi össze. Elemzők rámutattak, hogy a kínai GDP 1%-os emelkedése 0.4%-kal növeli a latin-amerikai összterméket, míg Kína gazdaságának 10%-os gyarapodásával 25%-ban ugrik meg az országba szánt a latin-amerikai export volumene. (rt)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez