Paraguay: jobbra át

Asunción, Paraguay – “Horacio Cartes megnyerte a választásokat” – jelentette be a vasárnapi voksolás eredményét Luis Alberto Ramírez Zambonini a paraguayi választási bizottság elnöke.

A szavazatok 81%-os feldolgozottsága után vitathatatlan a tény, hogy Paraguay 49. elnöke az ország egyben legbefolyásosabb vállalkozója, a pártpolitikában újoncként debütáló Horacio Cartes lett.

Az 56 éves üzletember személyében ismét az elnöki bársonyszékbe kapaszkodhatott az országot egy rövidke, négyéves megszakítástól eltekintve 61 évig kormányzó Colorado Párt.

Cartes az Egyesült Államokban tanult repülőgép mérnöknek, ám manapság inkább csak a birtokain (kényszer)leszálló drogfutár gépek jelentik fő kapcsolatát az aviatikával.

Amikor Cartes jelöltette magát a Colorado Párt színeiben még cseppet sem szívbajos párttársai is húzták az orrukat, hiszen az üzletember után – bár eddig eredménytelenül – több esetben is nyomozott a DEA és az INTERPOL is.

Arról már nem is beszélve, hogy a colorado párt alapokmánya szerint csak legalább tízéves tagság után jelöltethette volna magát Cartes az elnöki posztra . A mostani államfő azonban 2011-ben sikeresen módosítatta az idevágó passzust, így alig négyéves tagság után is indulhatott az elnöki posztért.

A Wikileaks által kiszivárogtatott információk szerint a Ciudad del Este mellett húzódó hármashatár térségében zajló ipari méretű cigaretta és kábítószer-csempészet és pénzmosási ügyletek felderítésére szervezett észak-amerikai “Kőszív” hadművelet nyomozásának fő célpontja szintén a kétes hírnévre szert tett Banco Amambay tulajdonosa, az 1989-ben pénzmosásért egy évet ült Horacio Cartes volt.

A colorado párt politikai programjáról keveset lehet, vagy érdemes tudni. A klienteláris, uram-bátyám elven szervezett gazdasági elit minden bizonnyal nem siet majd a Lugo alatt bevezetett személyi jövedelemadó rendszer és az agroexportőr cégeket megadóztató – ám az ország nem létező újraelosztó rendszerének alapját jelentő – közteherviselési reformok kiszélesítésével.

Szintén nem valószínű, hogy az Atención Primaria a la Salud (APS), azaz az egészségügyi alapellátás rendszerét tovább fejlesztenék, mint ahogy nem lenne logikus az sem, hogy az ország mezőgazdasági művelés alá vont területeinek 75%-át birtokló – a lakosság 2%-át adó nagybirtokos elit a szívén viselné a közel 120 éve halogatott agárreform keresztülvitelét.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez