Két hete ismét állnak a Panama csatorna munkálatai

Az eredeti kivitelezési tervek mögött egy éves késéssel loholó Panama csatorna felújítási munkálatai két hete ismét egy helyben toporognak, most ugyanis az építőipari dolgozók szakszervezete bénította meg az építkezést. Ha igazak a politikai előrejelzések, zátonyra futottak a szakszervezet és a kivitelező közötti tárgyalások, így megoldás egyelőre még nem tűnt fel a horizonton.

A Panama csatorna felújításán dolgozó Suntracs, az építőipari munkások érdekvédelmi szervezete magasabb béreket követelve szüntette be a munkát, még április 23-án, bizonytalan idejű, országos sztrájkot hirdetve.

A panamai építőipari vállalkozókat tömörítő kamara és a szakszervezetek álláspontja az elmúlt 14 napban jóttányit sem közeledett egymáshoz amikor a kollektív szerződések kidolgozásának feltételei kerültek napirendre.

“Mára a tárgyalások zátonyra futottak, holtpontra érkeztünk.” – mondta az AFP hírügynökségnek Saúl Méndez, a Suntracs főtitkára.

A munkások évi 20%-os béremelést követelnek a segédmunkások 2,73 dolláros órabérét és a kvalifikált dolgozók 3,67 óránkénti juttatását kiegészítendő, ám a munkaadó hallani sem akar egy négy év alatt lebonyolított 21%-os emelésnél nagyobb összegről.

A csigalassúsággal haladó építkezés már egyszer februárban is leállt, amikor a kivitelező GUPC konzorcium egyszer csak kifogyott a pénzből.

A tervek szerint ha az építkezések befejeződnek, a csatornán a mai maximális méretnél háromszor nagyobb, 12 000 konténeres kapacitású hajók is áthaladhatnának, ám az elemzők aggasztónak tartják, hogy a sok késlekedéssel egyáltalán mutatkozik-e még esély a felújított csatorna 2015-re tervezett átadására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez