Hajmeresztő sziklaugró verseny Havannában

 

Az elmúlt években rohamos fejlődésnek indult és nem éppen veszélytelen sportág, a sziklaugrás világbajnokságát tartották a festői Havannában. A Malecónon összegyült több ezres tömeg előtt a versenyzők közel harminc méteres magasságból vetették magukat a habokba a legkülönfélébb csavarokat és szaltókat bemutatva.

A Red Bull Cliff Diving Világbajnoki Versenysorozat havannai állomásán az ugrók az olimpiai magasság majdnem háromszorosáról hajtottak végre igen nehéz ugrásokat, ahonnan egyébként három másodperces szabadesés után érkeztek a kubai partokat nyaldosó hullámok közé mintegy 85 kilométer per órás sebességgel.

Havanna egyébként igencsak kitett magáért, mivel az ugródeszkát a Havannai öblöt uraló Castillo del Moro erőd egyik bástyáján helyezték el, így a közönség és az ugrók nem mindennapi környezetben hódolhattak a hajmeresztő mutatványoknak.

A havannai pálya már csak azért is különlegesnek számít, mert a Castillo del Moro tövében kevés lehetőség mutatkozik a hibázásra, akár a legapróbb pontatlanság is az ugrók életébe kerülhet, mivel a sportolók alig pár méterre érnek vizet a parti szikláktól.

A sziklaugrás során a versenyzők a legkönnyebb 3,6 besorolástól kezdve a jelenleg legnehezebb, 6,3-es nehézségi fokig értékelt ugrásokat hajtanak végre. A műfajban egyébként minden egyes trükk növeli a nehézségi fokot, a versenyzők pedig minden évben egyre feszegetik a sportág határait, így az idei ugrások például jóval firnyákosabbak a tavaly bemutatott kunsztoknál.

00hav4

Havannában a zsűri és a közönség legnagyobb meglepetésére a brit Blake Aldridge végzett az első helyen, mögötte pedig mexikói Jonathan Paredes léphetett fel a dobogó második fokára, a többszörös bajnok Gary Hunt pedig a harmadik hellyel kellet hogy megelégedjen.

Aldridge a világranglista 11 helyéről kapaszkodott fel, avagy zuhant a csúcsra, megelőzve a sportág abszolút nagy öregjének számító orosz Artem Silchenkót és a 2009-ben világbajnoki címet szerzett kolumbiai Orlando Duquét.

00hav5

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez