Jó szelek járnak a perui energetikára

Tavasszal is, pár napja is felavattak egy-egy szélerőmű parkot Peruban, ahol az alternatív energiahordozóknak általában is nagy a becsületük: a vízerőművek ugyancsak komoly szerepet vállalnak az áramellátásban.

Brazíliával ellentétben Peru komoly szerepet szán energiapolitikájában a megújuló energiának, azon belül is a szélturbináknak. Míg a portugál ajkú latin-amerikai országban éppen a napokban lényegében hivatalossá is tették, hogy a fosszilis energiahordozóknak adnak teret és például az ott is bőségesen rendelkezésre álló szél hasznosítását indexre teszik, addig a perui államfő – felértékelve a projektet – felavatta hazája újabb szélerőmű parkját. Az áramtermelő vállalkozás 17 nagy szélturbinát jelent, a telep 71 millió dollárból készült el.

 

 

A Talara nevű régióban lévő erőmű – együtt több hasonló parkkal – 113 megawatt áramot állít elő. Az első szélerőmű az ország déli részén már tavasz óta dolgozik, 32 megawatt kapacitással. A perui energiatermelés zömét azonban más megújuló energiatermelő eszközökkel, nevezetesen vízerőművekkel állítják elő és tagadhatatlan, hogy az energiamixben a földgáznak is szerepe van. Ollanta Humala a mostani avatáson mondott beszédében leszögezte, a sivatagos területeken lehetőség kínálkozik további szélerőmű parkok létesítésére, Peru pedig élni is fog a lehetőséggel.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez