Meglepő felmérés a sms-ező sofőrökről

Egy amerikai tanulmány eredménye szerint a vezetés közben sms-ezés olyan, mint a függőség, és visszaszorításához több kell, mint a figyelemfelhívó kampányok.

A Connecticut Orvostudományi Egyetem felmérése szerint a rendszeresen vezető, és sokat sms-ező amerikai sofőrök 98 százaléka tisztában van azzal, hogy veszélyes vezetés közben üzeneteket írni a mobiltelefonokon, ennek ellenére 75 százalékuk mégis megteszi ezt. Ez megkérdőjelezi annak a nagy kampánynak az értelmét, ami azzal próbálja visszaszorítania a vezetés közbeni sms-ezést, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az milyen veszélyes. Hiszen, mint látni, az emberek nagy is tisztában vannak ezzel.
A balesetveszély gyakorlat visszaszorítása egészen más megközelítést igényel – közölték a kutatás készítői. A kutatást vezető David Greenfield professzor elmondása szerint a vezetés közbeni sms-ezés olyan késztetés, amin csak évek munkájával lehet úrrá lenni, hasonlóan mondjuk a játékszenvedélyhez.
Elmondása szerint a bejövő üzenet hangjelzése dopamint szabadít fel az agyban, ami izgatólag hat. Ha azt látja az ember, hogy az üzenet egy számára fontos embertől jött, még több dopamin szabadult fel, ami még nehezebben legyűrhető izgatottságot okoz. Ennek ellenállni évekbe telhet az sms-függő embereknek, akik vezetés közben annak ellenére meg fogják nézni, milyen üzenetet kaptak, hogy nagyon jól tudják, az milyen veszélyes. Amihez az első lépés, mint minden függőségnél az, hogy az ember elismeri: bajban van.
Addig is megoldást jelenthet egy olyan alkalmazás, ami elnémítja a bejövő üzenetek jelző hangot, amikor az ember bizonyos sebességnél gyorsabba vezet.

Fotó: Europress/ Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez