300 ezer dollár óránként

Nagyjából ennyit költ az amerikai kormány az ISIS elleni harcra. A már majdnem száz napja kezdődött offenzíva elképesztő mennyiségű pénzt emészt fel az Egyesült Államok költségvetéséből, ám egyelőre még a közelébe sem ér az afganisztáni kiadásoknak.

A folyamat lassan, apránként haladt előre. Június 16-án Obama 275 katonát küldött Bagdadba, hogy megvédjék a helyi amerikai nagykövetséget. Akkor még úgy fogalmaztak, hogy aznap kezdődött el az Egyesült Államok katonai beavatkozása a konfliktusba. Nem egész két hónappal később, augusztus 8-án indultak el az első légitámadások, mostanra már ez lett a hivatalos kezdő időpont. A kettő közötti kiadásokról nincsenek hivatalos adatok, de amennyiben a becslések közel járnak az igazsághoz, körülbelül 400 millió dollár ment el a két dátum között, amivel együtt már jócskán egy milliárd fölött jár az összes kiadás. Ilyen zösszeg mellett jogos a kérés: mi az eredmény? Kétségtelen, hogy sikerült valamelyest visszaszorítani a szélsőséges terrorszervezet befolyását, az pedig egyértelmű, hogy a térnyerésüket jelentősen lelassították, azonban aligha sikerült betartani az elnök azon ígéretét, miszerint “leépítik és megsemmisítik” az ISIS-t.

Ray Odierno, a hadsereg vezérkari főnöke elmondta, hogy a bombázásokkal csak időt nyernek, ezzel ugyanis önmagában nem tudják teljesíteni az elnök ígéretét. “Ha a jelenlegi stratégiánk nem lesz elég célravezető, el kell gondolkoznunk azon, hogy megéri-e odaküldeni egységeinket” – mondta el Odierno. Ez viszont már nem pénzkérdés.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez