A matematikus a legjobb szakma, a favágó a legrosszabb

Ezt állapította meg a Career Cast című álláskereső honlap Amerikában. A matematikusok jól keresnek, és kicsi náluk a stressz. A favágók, börtönőrök és újságírók ugyanakkor nagy stressz mellet keveset keresnek, ha egyáltalán találnak munkát maguknak.

200 szakma lehetőségeit mérte fel az álláskereső honlap, és a matematikához kötődő pályák kapták a legtöbb pontot. A matematikus kutatók vagy tanárok, a statisztikusok vagy éppen a biztosítási szakma emberei mind a legjobb 10 közé kerültek. Az átlagkeresetük évente körülbelül 100 ezer dollár volt az idén. Jól szerepeltek még ezenkívül az egészségügyi szakmák is, főként azok, melyek az időskori betegségekkel foglalkoznak. Egyre több ugyanis az öreg a gazdag társadalmakban, ahol meg tudják fizetni a profi orr-fül-gégészeket vagy éppen a csípő protézis- specialistákat.

A lista végén olyan szakmák szerénykednek, melyek nehezek, veszélyesek és gyengén fizetettek. Ilyen mindenekelőtt a favágók mestersége, amely teljesen elveszítette korábbi romantikus jellegét, amit a filmek is népszerűsítettek. Ugyanide jutottak az újságírók is, akik egy kihaló szakma képviselőinek számítanak, ha az írott sajtóban dolgoznak. A börtönőrök munkája hálátlan és rosszul fizetett – ők ezért kerültek a legrosszabb szakmák közé. Persze ez amerikai felmérés. Nem biztos, hogy más országokban is hasonló a helyzet, de a globalizált gazdaságban sokfele utánozzák az amerikai példát, mely szerint a matematikus a jövő embere, míg a favágó, a börtönőr vagy az újságíró a legrosszabb szakmának számít jelenleg, 2014-ben.

 

Kép: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez