Jordánia kiutasította Szíria nagykövetét

Habár Jordánia sokáig nem foglalt állás a szíriai válságban, ennek ellenére korántsem volt felhőtlen Ammán és Damaszkusz viszonya. Elsősorban azért, mert a szíriai-jordán határon harcosok és terroristák szöktek át, hogy részt vegyenek a szíriai polgárháborúban, valamint nem egyszer előfordult, hogy a szíriai tüzérség átlőtt a jordániai területekre. Most pedig a szíriai nagykövet kiutasítása mélyíti tovább a szakadékot a két ország között. 

“Többször is átlépte a diplomáciai szabályok határait.” – röviden ezzel indokolta a jordániai külügyminisztérium, amikor tegnap bejelentették, hogy miért utasítják ki Bahdzsat Szulejmán szíriai nagykövetet az arab monarchiából. ” Mától fogva a nagykövet persona non grata (nemkívánatos személy) a Jordán Királyságban.” – tette hozzá a külügyminisztérium szóvivője.

Állítólag azért került sor erre a lépésre, mert Bahdzsat Szulejmnán többször is bírálta és kritizálta a jordániai vezetést a különböző interjúkban és a közösségi oldalakon. Khatirat Abou al-Majed álnéven írogatott, amely során gyakran támadta Jordániát, a jordániai népet és az iszlámot, legalábbis ezt állítja Ammán. A szíriai nagykövet szerint “(Jordánia) egy tehetetlen állam , amely teljes mértékben a terroristákat támogatja és kiszolgálja a nyugati-izraeli érdekeket.” Ezenfelül gyakran inzultálta Szaúd-Arábiát és Katart is.

Bahdzsat Szulejmnán kiutasítása miatt egyelőre nem tudni, hogy Jordániában a szíriai állampolgárok mennyire fognak tudnak majd az urnákhoz járulni a szíriai elnökválasztáson, mivel a nagykövetségük mostantól zárva tart majd. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez