Jordániát megosztja a “kalifátus” elleni koalíció

Jordánia szinte elsőként csatlakozott az Egyesült Államok által szervezett, az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet ellen irányuló koalícióba. Ammán lépése teljesen érthető, hisz Irak és Szíria után ez az ország is a “kalifátus” célkeresztjében van. Ám ez a csatlakozás számos belpolitikai vitát váltott ki az országban.

Komoly belpolitikai vitát okozott Jordániában, hogy az arab monarchia szintén részt vesz az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet elleni koalícióban. Egyelőre még nem tisztázott, hogy Ammán pontosan miben is segíti a szövetség tagjait és milyen módon vesz részt a hadműveletekben, de ennek ellenére már az ellenzéki oldalon petíciókat és bojkottok is hirdettek a kormány politikájával szemben. 

Szeptember 10-án az amerikai külügyminiszter, John Kerry, találkozott II. Abdullah jordániai uralkodóval. A király támogatásáról biztosította az amerikai vezetést. II. Abdullah volt az egyetlen arab államfő, aki részt vehetett a NATO walesi csúcstalálkozóján. Itt személyesen találkozott és konzultált Barack Obama amerikai elnökkel és megbeszélték a régiót érintő biztonsági kérdéseket is. Washington kedvezően fogadta Jordánia csatlakozását a koalícióhoz, mivel Ammán kiemelt információkkal rendelkezik a különböző iszlamista militánsokról, főleg mert az ország keleti részében, az iraki-jordániai határon élő törzsek közül többen kapcsolatban állnak a „kalifátussal”, sőt nem egy olyan videó vagy írás megjelent már, ahol arról számolnak be, hogy a helyiek „felszabadítóként” várják a terroristákat. Ezenfelül a jordániai légibázisok jelentősége megnövekedett, mivel Ankara megtiltotta a török repülőterek használatát, s így feltehetőleg az arab országokból szállnának fel a gépek.

Csakhogy Jordánia lakosságát igencsak megosztotta ez a döntés. Még a kormány tagjai között is sokan vannak, akik ellenzik a részvételt a koalícióban, s hátráltatják azt, hogy Ammán hivatalosan is a koalíció „teljes tagja legyen”. Az Iszlám Akció Frontja, a jordániai Muszlim Testvériség pártja, egy közleményben ítélte el Kerry látogatását és elutasított minden Iszlám Állam elleni koalíciós kezdeményezést. „ Ez a háború nem a miénk. Nem kellene belerángatni.” – olvasható a szeptember 10-én kiadott közleményben, amelyben többek közt bojkottra és a híveiket pedig demonstrációkra szólítják fel a kormány ellen. 

Az iszlamisták nincsenek egyedül ebben a kérdésben. A libanoni parlament alsó házban már szeptember 3-án egy petíciót fogadtak el, hogy Jordánia nem harcol a terrorista szervezet ellen és nem támogat semmiféle ellene irányuló akciót. A médiumok legalább ennyire megosztottak,szinte folyamatosan vitáznak róla a különböző a politikai műsorokban és az újságok hasábjain.

Ammán már Moszul elfoglalása óta fogva kiemelten figyeli az iraki eseményeket, s korántsem nyugodt a helyzetet illetően, mivel a terrorista szervezet szerint a „kalifátus” nem lenne teljes a jordániai területeken nélkül. A jordániai hadsereg teljes harckészültség rendelt el a keleti határokon állomásozó csapatoknak és a kormány jelezte, hogy felkészült az esetleges határvillongásokra, s végső soron akár a rendkívüli állapotok bevezetésére is. Az ország titkosszolgálata – külföldi segítséggel – elkezdte a helyi terrorista sejtek felszámolását. A jordániai hatóságok legalább 60 embert tartóztattak le, akik valamilyen szállal kötődnek az Iszlám Államhoz. Ezenfelül olyan személyek is vannak köztük, akik nyíltan támogatták a terrorista szervezete és hangoztatták a szélsőséges nézeteiket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez