Kábellopások miatt késik a török gyorsvasút átadása

Az előzetes tervek szerint május végén már átadták volna az új török gyorsvasutat, de Ankara kénytelen volt júniusra halasztani a hivatalos megnyitást. Ennek oka, hogy szabotálták a vasútvonalat, vagyis ez azt jelenti: ellopták a kábeleket. 

A vasútvonalon elkövetett kábel- és sínlopások miatt elhalasztják Törökországban az Isztambult Ankarával összekötő gyorsvasút e hétre tervezett megnyitóját.

“Egyértelmű, hogy szabotázs történt. Azonnal hozzáláttunk a károk helyreállításához, de így júniusra fog csúszni a megnyitó. Azonban mindenkit megnyugtatok, hogy a jövőben ez többet nem fog előfordnulni, mivel amint működőképes lesz a vasútvonal, akkor lehetetlen lesz bármiféle lopást végrehajtani.” – jelentette ki Lüfti Elvan török közlekedésügyi miniszter.

A rendőrség a bűncselekményekkel összefüggésben őrizetbe vett négy embert. A hatóságok jelentései szerint összehangolt akcióról történt, mivel hatvan különböző helyen estek neki a jelző és kommunikációs kábeloknak, amelyeket csak speciális ollóval lehet elvágni.

Ankara és Isztambuli  közötti jelenlegi 5-6 órás utat a felére csökkentő beruházás több spanyol vállalat közreműködésével valósult meg. Egyikük, az egyebek mellett a tervezésért felelős OHL annak a konzorciumnak a tagja, amely az Ázsiát Európával a boszporuszi szoros alatt összekötő isztambuli vasúti alagutat, a Marmarayt is építette. Az alagutat néhány kellemetlenség közepette tavaly októberben adták át.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez