Jordániában Facebook-csoport indult az esküvők támogatásáért

Kezdetben viccnek indult, mostanra egy komoly nemzeti projekt lett belőle: egy jordániai fiatalember a saját esküvőjére gyűjtött pénzt, ezért segítséget kért a barátaitól az interneten.  Az ötletet tetszett a kormánynak is, mivel egyre nagyobb gondot okoz az alacsony házasságkötések száma az országban.

Yacoub Nizar al-Tamimi, egy húsz év körüli jordániai fiatalember éppen házasodni készült, de nem volt elég pénze az esküvőre. Ezért elkeseredésében, vicc gyanánt, kiírta Facebookra, hogy minden barátja legalább egy dollárt ajánljon fel neki az ünnepség költségeinek finanszírozásáért. Hamarosan összegyűlt a megfelelő pénzösszeg, ám itt nem ért véget a történet.

Ugyanis Tamimit megkeresték a hatóságok, hogy esetleg nem szervezne-e egy hasonló csoportot. Tamimi elmagyarázta nekik, hogy ezt csak a kétségbeesésében írta ki az adatlapjára, ugyanakkor nem gondolja, hogy ez az ötlet beválna. Mindenesetre mivel informatikus végzettsége volt, hamar elkészítette az oldalt és a Facebookon is létrehozott egy csoportot. Nagyon meglepődött, mivel egyetlen éjszaka alatt 1000-en csatlakoztak az oldalhoz és ajánlottak fel a pénzüket.

„Valósággal sokkolt, hogy ennyire akarják, hogy megházasodjanak a jordániai állampolgárok. Később már a hatóságok is felfigyeltek erre és gyakorlatilag egy nemzeti projektet indítottam el, amellyel támogatjuk a 25 és 35 fiatal jordániai párok esküvőjét.” Az elsők „donorok” között volt egy nyolcvanéves nő is, aki „szívesen támogatja a jordániai házasságok számának növekedését.

Ahhoz, hogy valaki csatlakozzon az oldalhoz bizonyítania kell, hogy egy hónapban 450 dollárnál többet keres. A támogatók által összegyűjtött pénzt olyanra költik, mint az esküvői ruhák, szállás, vagy éppen a vacsora. Egyelőre még csak Ammánban elérhető a szolgáltatás,de a jövőben valószínűleg kiterjesztik az egész országra. Abban reménykednek, hogy ez a kezdeményezés évente legalább két tucat jordániai pár esküvőjét szervezi meg. Ha öt éven belül vallással végződne a házasság, akkor vissza kell fizetni a teljes összeget. Ezzel talán csökkenteni lehetne a válások számát az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez