Nem változtat az áron és a termelésen az OPEC

Hamarosan sor kerül a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) következő nagy tanácskozására, amelyen a fő témák a líbiai olajexport leállása, az Irán elleni gazdasági szankciók feloldásának következményei, valamin az olajár stagnálása lesz. 

A hírek szerint az OPEC legfontosabb tagja, Szaúd-Arábia elégedett a mostani 100 dollár fölötti hordónkénti olajárral, ezért szerintük nem érdemes változtatni a napi kitermelés célszámán, ami harminc millió dollárt jelent. Általánosságban a szervezet többi tagja is jó helyzetben van, mert a kitermelés üteme megfelel a piaci igényeknek, és stabil az árszint.

Az év első felében 29,2 millió hordó kőolaj volt a napi átlagos kereslet az OPEC országok kőolaja iránt, ez 2014 végére napi 30,35 millió hordóra emelkedhet. A tagok szerint ennek a különbségnek a kiegyenlítésére elegendő lesz az Iránban, Nigériában, Irakban és Líbiában kieső termelés helyreállása, sőt talán még túl sok is a keresleti-kínálati egyensúly szempontjából.

Líbiában különösen rossz a helyzet: az olajtermelés napi 200 ezer hordóra esett az egy évvel korábbi napi 1,4 millió hordóról, az olajeladásból származó bevétel pedig havi 4-5 milliárd dollárról 1 milliárd dollárra zsugorodott. Tripoli a belpolitikai bizonytalanság és a fegyveres összecsapások miatt 30 milliárd dollár olajbevételtől esett el az elmúlt tíz hónapban.Líbiában hagyományosan az olajipar adja a hazai össztermék (GDP) 70 százalékát, az állami bevételek 95 százalékát és az export 98 százalékát.

David Wech a JBC Energy munkatársa szerint a palaolaj iránti bizalom az egyetlen oka, hogy nem kezdett el meredeken emelkedni a nemzetközi olajár, és a közeljövőben szerinte sem utal rá sok jel, hogy az OPEC növelné kitermelési célszámát.

Most az Amerikai Egyesült Államok sem helyez nyomást a szervezetre, mert Amerikában a palaolaj miatt bővült a hazai termelés, így Washington nem várja, hogy a világpiaci ár jelentősen a hordónkénti 110 dolláros szint fölé emelkedjen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez