Két számjegyű növekedést produkáltak a GCC bankjai

Öt év után most először fordult elő, hogy az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamainak a bankjai jelentős növekedést könyvelhetnek el a profit területén. Az Emírségek és Kuvait bankjai lettek a legnyereségesebbek, ugyanakkor a szaúdi és katari bankok átlagosan kevesebb bevételre tettek szert. 

„ A GCC bankok nettó közös jövedelme 11,1 százalékkal nőt tavaly óta, ami körülbelül 20 milliárd dirhamot (1 billió Forintot) jelent. A Perzsa-öböl menti monarchiák bankjai közül Kuvait bankjainak a bevétele nőtt a leginkább, mintegy 20,7 százalékkal, majd utána nem sokkal lemaradva az Egyesült Arab Emírségek bankjai következnek, amelyek átlagosan 20,1 százakkal növelték a profitot. Szaúd-Arábia bankjai 7,4 növekedést könyvelhetnek el, miközben a katari bankok alig 3,5 százalékkal emelkedtek.” – olvasható a Global Investment House legújabb bejegyzésében.

Az Emírségekben az Emirates NBD bank lett a vezető pénzügyi intézet, amely tavaly óta 35 százalékkal többet keresett, mint tavaly. Ezt elsősorban annak köszönheti, hogy egyre több afrikai és arab ország vesz fel tőlük hiteleket, mint például Egyiptom, amelynek ez a bank adott kölcsönt a különböző építkezési projektekhez. A második helyen az Abu Dhabi Kereskedelmi Bank végzett, mintegy 21,7 százalékos növekedéssel. A harmadik helyen a pedig Abu Dhabi Nemzeti Bank áll, amely kevesebb bevételre tett szert, de még így örülhet 17,5 profitnövekedésnek. Továbbá jelentős sikereket ért el az Első Öböl Bank is (FGB), amely felkerült a legjelentősebb pénzügyi intézetek listájára a Perzsa-öböl menti monarchiában: 16 százalékkal magasabb bevételre tett szert, mint tavaly.

A kuvaiti bankok közül a Burgan Bank nevű magán pénzügyi intézet keresett a legtöbbet (31 százalékos emelkedés), mivel főleg a magánszektorban kötött sikeres szerződéseket. Ellenben a Kuvaiti Nemzeti Bank 28,9 százalékos profitnövekedést regisztrált, de ezt annak köszönheti, hogy több veszteséges leányvállalattól megszabadult és eladta azok részvényeit a piacon.

Azonban a szaúdi és a katari bankok alacsonyabb bevételt könyvelhettek el. Habár ha Szaúd-Arábiában külön-külön  (Szaúdi Hollandi Bank 28%, Rijád Bank 17%), jelentősen megemelkedett az éves banki bevétel nagysága, de azért hét százalék körüli az országos átlag, mert több szaúdi bank is alacsony profitot termelt, sőt veszteséges évet zárhattak. A legalacsonyabb banki jövedelemnövekedés Katarban történt: a Katari Kereskedelmi Bank csak 5,5 százalékos keresett tavaly óta. Ennek oka, hogy a működési költségek óriási méretűvé duzzadtak, miközben a szaúdi-katari viszály miatt is kevesebb kölcsönt vettek fel a banktól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez