Schmitt Pál közép-ázsiai körútra indul

Közép-Ázsia, Budapest – Schmitt Pál köztársasági elnök november 6. és 11. között közép-ázsiai körútra utazik, melynek keretében Üzbegisztánba, Türkmenisztánba és Azerbajdzsánba látogat; az államfőt népes üzleti küldöttség kíséri.

 

 

Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal külügyi hivatalvezetője elmondta, hogy a közép-ázsiai térség mind gazdasági, mind biztonságpolitikai értelemben felértékelődött Európa egésze számára.     Magyarország érdeke az, hogy fejlessze kapcsolatait a húsz éve függetlenné vált, dinamikusan fejlődő egykori szovjetköztársaságokkal. A jelentős szénhidrogén-vagyonnal rendelkező államok kiemelt szerepet kaphatnak Európa alternatív forrásból történő gázellátásában, hiszen annak forrását, vagy tranzitútvonalként a gáz szállítását biztosíthatják – mutatott rá a külügyi hivatalvezető.
A három fővárost, Taskentet, Asgabatot és Bakut érintő ötnapos, “rendkívül intenzív” körút során Schmitt Pál találkozik Islom Karimov üzbég, Gurbanguli Berdimuhammedov türkmén és Ilham Alijev azeri elnökkel. Különböző kormányközi és tárcaközi egyezményeket – köztük gazdasági, belügyi, igazságügyi, katasztrófavédelmi és honvédelmi megállapodásokat – is aláírnak, amelyek megteremtik a szorosabb kétoldalú együttműködés kereteit. 
A hivatalvezető hozzátette: az államfő a politikai kapcsolatok fejlesztése mellett nagy hangsúlyt helyez a gazdasági együttműködés erősítésére, ezért a delegációban számos hazai vállalat vezetője helyet kapott, akik üzleti fórumon tájékozódnak majd az exportlehetőségekről. 
A köztársasági elnököt elkíséri többek között Nagy Róza, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Hidvéghi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – tájékoztatott Vajna Márton.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez