Kegyetlen kínai gazdák a zambiai rézbányákban-pekingi cáfolattal

Zambia, Lusaka – A Human Rights Watch információi szerint a kínai tulajdonban lévő rézbányákban továbbra is kegyetlenül bánnak a zambiai bányászokkal. A jogvédő szervezet szerint a kínai cégek nem tartják be a zambiai törvényeket.

 

A HRW három bányában járt és az ott összegyűjtött tapasztalatait rögzítette a jelentésben. A dokumentumban az áll, hogy a kínaiak nem tartják be a jogszabályokat és egyéb előírásokat. A munkakörülmények embertelenek, a biztonsági előírásokat nem veszik figyelembe. A bányászokat megfelelő védőfelszerelés nélkül küldik le a bányába és legalább 12 órát dolgoztatják őket, de előfordult, hogy a munkások egyhuzamban 18 órát voltak a föld alatt. Ráadásul a kínai munkafelügyelők kegyetlenek, folyamatosan zaklatják, kirívó, de nem ritka esetekben bántalmazzák a bányászokat, ha azok nem elég engedelmesek. A bányászok arról számoltak be a HRW-nek, hogy gyakran veszélyes helyekre küldik le őket, és ha nem engedelmeskednek, kirúgják őket.

Zambiában jelenleg négy kínai bányászati cég működik. A kínai külügyminiszter elutasította a HRW vádjait és kijelentette, hogy a vállalatok szorosan együttműködnek a zambiai kormánnyal annak érdekében, hogy jobb munkakörülményeket biztosítsanak a bányászoknak. Egy évvel ezelőtt 11 bányászt sebesítettek meg a kínai munkafelügyelők, amikor lázadás tört ki az egyik bányában. A bányászok az elmaradt fizetésük miatt tiltakoztak. A kínai munkafelügyelők rálőttek a tiltakozókra. A kínaiakat bíróság elé állították, de később felmentették őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez