Őrizetben egy japán vizekre tévedt kínai hajó kapitánya

Japán, Tokió- Korábban komoly politikai következményei is voltak egy hasonló ügynek. Most japán közlés szerint nem történt semmi rendkívüli.

A japán parti őrség őrizetbe vette egy kínai halászhajó kapitányát. A hivatalos közlés szerint a japán felségvizeken haladó kínai hajó nem állt meg a japán felszólításra, sőt menekülni próbált. Csak négy és fél órás üldözés után sikerült megállítani, méghozzá úgy, hogy a halászhajó összeütközött az egyik japán őrhajóval. Az incidens a Nagaszakitól dél-nyugatra lévő Goto-szigetek közelében történt. A kínai kapitányt akár hat hónap börtönre is ítélhetik. Ugyanakkor a japán kormány egyik illetékese igyekezett lecsillapítani a kedélyeket, mondván semmi rendkívüli nem történt.

2010-ben egy hasonló ügynek komoly politikai, gazdasági következményei voltak. Akkor Peking felfüggesztette a két ország közötti miniszteri szintű találkozókat és jelentősen korlátozta a Japánba irányuló kivitelt. Pl. leállította azokat a ritkafém szállítmányokat, amelyek létfontosságúak a japán híradástechnikai ipar számára. Igaz, a 2010-es incidens egy a két ország által vitatott hovatartozású tengeri körzetben történt, miközben a mostani egyértelműen japán felségvizeken. Ezért megfigyelők úgy vélik, hogy ezúttal nem lesznek diplomáciai és gazdasági következmények. A magas szintű konfliktus elkerülése jelenleg kölcsönös érdek

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez