Gyűjtés az „adóhátralékos” kínai ellenzékinek

Kína, Peking- A támogatók némelyike politikai állásfoglalásnak is tekinti az adományt.

 

 Már több mint ötmillió jüant, 840 ezer dollárt adott össze a Weiweit támogató 20 ezernyi adakozó. Az ellenzéki megnyilvánulásairól is ismert kínai művészt 15 millió jüan adóhátralék befizetésére kötelezték. Ai Weiwei, aki részt vett a híres pekingi olimpiai stadion, a Madárfészek tervezésében is, politikai motivációjú megfélemlítésnek tartja a hatósági felszólítást. Mint nyilatkozta, ő nem is önálló adóalany, csak az a vállalat kötelezhető adófizetésre, amelynek alkalmazásában áll. Megköszönte a társadalmi szolidaritást és jelezte, ha felhasználja a pénzt, azt csak kölcsönnek tekinti, és később visszafizeti az adakozóknak.

Weiwei támogatása nem kockázatmentes, de az adakozók közül többen is megszólaltak és politikai állásfoglalásnak minősítették a disszidens művész melletti kiállást.

A Global Times című állami ellenőrzés alatt álló újság normális dolognak nevezte, hogy egyesek pénzadománnyal támogatják Weiweit. Ugyanakkor kiemelte, hogy az adakozók afféle törpe kisebbséget jelentenek a kínai társadalomban. Az újság arra is utalt, hogy a műalkotásait világszerte értékesítő Ai Weiwei gazdag ember, aki saját zsebből is be tudná fizetni az adóhátralékot. Erre reagálva a művész elismerte, hogy valóban jól keres, van pénze. De az adókivetést nem pénzkérdésnek, hanem politikai akciónak tekinti, ami ellen jogos a tiltakozás.(AP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez