Törvényt sértett a „korrupciós tanácsadó”- t foglalkoztató multi Kínában

Ezt ismerte el a GlaxoSmithKline fejlődő piacokkal foglalkozó főnöke, miután Pekingben magas rangú belügyi vezetőkkel találkozott. A kínai rendőrség 500 millió dolláros korrupció ügyében nyomoz.

Abbas Hussain, a brit gyógyszeróriás fejlődő piaci főnöke azt követően érkezett Kínába, hogy az elmúlt napokban a GlaxoSmithKline négy kínai főnökét lecsukták korrupció gyanújával. Bezártak egy utazási irodát Sanghajban, mert a kenőpénzek nagy részét ezen keresztül utalta át a multicég megvesztegetni kívánt üzleti partnereinek. Ami még kínosabb: a kínai rendőrök kihallgatnak egy brit állampolgárt, Peter Humphreyt.

Ő “korrupció tanácsadó”, aki Kínára specializálódott. A GlaxoSmithKline szerződéses alkalmazottja volt. Vajon miért? Humphrey úr egyelőre még nincs letartóztatva, de nem hagyhatja el Kínát. “Együttműködik a rendőrséggel”. Ezt ígéri a GlaxoSmithKline is. Abbas Hussain közölte: teljesen átszervezik a céget Kínában.

Nagy Britanniában is tudakozódott a korrupció ellenes hivatal: hogyhogy nem vettek észre egy ekkora korrupciós ügyet? Netán ez a cég munkamódszere másutt is?
Ugyanezekre a kínos kérdésekre kell válaszolnia Sir Wittynek, a GlaxoSmithKline főnökének, aki szerdán találkozik a főrészvényesekkel. Mit mond nekik az éveken át tartó 500 millió dolláros korrupciós ügyről?

A kiszivárgott hírek szerint Sir Witty arra hivatkozik majd, hogy olyan gyorsan fejlődött a GlaxoSmithKline Kínában, hogy Londonban nem volt idejük áttekinteni a működési folyamatot. Kínában aratnak a külföldi gyógyszergyárak, mert a kínaiak- talán nem véletlenül- a saját gyógyszereikben egyáltalán nem bíznak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez