Kínai nyersanyagok amerikai harci gépekben

Nem állítunk le egy 392 milliárd dolláros repülőgép fejlesztési programot két dolláros kínai mágnesek miatt. – fakadt ki a Lockheed Martin cég egyik főnöke amikor kiderült megsértették a törvényt: kínai nyersanyagot alkalmaztak az amerikai hadiiparban!

 

 

Kína és néhány más ország szerepel azon a tilalmi listán, melyet a Pentagon állított össze, miszerint tilos ezekből az országokból bármit beszerelni amerikai fegyverekbe, mert konfliktus esetén gond lehet az utánpótlással. A kémkedés veszélyéről már nem is beszélve. Korábban már kiderült a méregdrága F-35-ös repülőgépről, hogy kínai alkatrészek vannak benne.

Most arról van szó, hogy olyan ritka földfémekből készült mágnesek vannak a radarban, melyek alig pár dollárba kerülnek, viszont minden természeti körülmény között megbízhatóan üzemelnek. Mi lesz, ha Peking -konfliktus esetén- leállítja az exportot? Nem lehet, hogy a mágnes lehetővé teszi az elektronikus kémkedést? Ezekre a kínos kérdésekre keresi a választ az amerikai hadügy. Egyelőre persze nem állítják le a programot, hiszen az az elmúlt idők legnagyobb hadiipari fejlesztése.

Kiderült, hogy a Boeing által kifejlesztett B1B bombázók is hasonló gondokkal küzdenek. Egy amerikai-japán közös fejlesztésű rakéta pedig olyan titaniumot tartalmaz, mely Kínából származik. Mea culpa! – kiáltják kórusban a cégek, hiszen nagyon nagy üzletről van szó. Ígérik, hogy többet nem használnak fel kínai alkatrészeket, vagy nyersanyagokat akkor sem, ha azok olcsóbbak!

Csakhogy Amerika mind kevésbé engedhet meg méregdrága katonai programokat, amelyek túl sok pénzbe kerülnek, miközben a költségvetés hiánya a GDP 100%-a körül jár! Kína pedig a világ legnagyobb ritkafém exportőre és ezek nélkül aligha működhetnek a számítógépek, vagy épp a radarok az USA-ban, vagy másutt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez