Kínai-myanmari politikai kirakós játékok

Kína, Myanmar – “A barátság, melyet az előző vezetők generációi hoztak létre, túlélte a nemzetközi helyzet változásait. Kína és Myanmar között stratégiai kapcsolat van.”- erről beszélt Hszi Csin ping kínai alelnök, miután fogadta a myanmari hadsereg főparancsnokát Pekingben.

 

 Min Aung Hlaing tábornok elmondta, hogy fokozni akarják a katonai együttműködést Myanmar, az egykori Burma és Kína között. Kína leendő első számú embere közölte, hogy továbbra is fontosnak tartják a soknemzetiségű Myanmar állami egységét, ugyanezt elmondta a myanmari tábornok is. Ezt magyarra úgy lehet lefordítani, hogy a nemzetiségi gerillaszervezetek nem számíthatnak semmiféle támogatásra a másik országban. Persze abban az esetben, ha a stratégiai viszony fennmarad!

 

Myanmar ugyanis nyit a világ, mindenekelőtt az Egyesült Államok felé. Hillary Clinton külügyminiszter látogatása diplomáciai szenzációnak számít! Mindez Kínában fokozott idegességet vált ki, hiszen Obama elnök ázsiai körútján azt hangsúlyozta, hogy Amerika nem akar kivonulni a térségből! Hillary Clinton pedig hosszabb tanulmányban fejtette ki, hogy a huszonegyedik század a csendes óceáni térség évszázada lesz. Nem akarja-e az Egyesült Államok újra bekeríteni Kínát? Myanmar eddig a hátsó udvar szerepét játszotta Kína számára és Peking azt szeretné, ha ez így is maradna. Myanmar ásványi kincsei viszont a nyugati befektetőket is érdeklik és ezeknek az államoknak diplomatái arról győzködik a burmai tabornokokat, hogy nem jó dolog túlságosan egy országtól függeni. Márpedig jelenleg Kína gazdasági befolyása mindent meghatároz Myanmarban.                                                            

 

Hszi Csin ping alelnök szereplése ezenkívül azt is bizonyítja, hogy változatlanul ő az egyetlen jelölt az elnöki posztra. Most ugyanis a Központi Katonai Bizottság alelnökeként fogadta a myanmari hadsereg főparancsnokát, vagyis a kínai fegyveres erők képviseletében lépett fel egy Kína számára fontos stratégiai kérdésben. A kínai sajtó pedig finoman arra utalt Obama ázsiai körútja után, hogy Washington nem engedheti meg magának a nagyobb elkötelezettséget a térségben, mert nincsen rá pénze. Az amerikai államkötvények legfőbb vásárlója pedig nem más, mint a Kínai Népköztársaság …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez