Kínai-türkmén energiapartnerség

Kína, Peking- Hosszú távra szóló, stabil stratégiai “energiapartnerség” építéséről állapodott meg Kína és Türkmenisztán Pekingben a türkmén elnök látogatása alkalmával – adta hírül a kínai média.

 

 

A két államelnök megbeszéléseit követően összesen 14 megállapodás aláírására került sor, az egyik a gázszállításokkal kapcsolatos, egy másik hitel nyújtásáról szól olaj- és gázipari eszközök vásárlásához, de van köztük rendőrségi kiképzéssel, terrorelhárítással és pénzmosás elleni együttműködéssel kapcsolatos is.
A Hu Csin-tao (Hu Jintao) és Gurbanguli Berdimuhammedov által aláírt közleményben leszögezik továbbá: Közép-Ázsia békéje és stabilitása mindkét ország érdeke. A térség államai egyedülálló történelmi kultúrával és hagyományokkal rendelkeznek, s a nemzetközi közösségnek tiszteletben kell tartania a régió nemzetei által választott fejlődési utat – állapítják meg.
Kína és Türkmenisztán támogatja Afganisztán – függetlenségét, szuverenitását, nemzeti egységét és területi integritását tiszteletben tartó – újjáépítését, s a felek megerősítették szándékukat arra, hogy a nemzetközi közösséggel együtt részt kívánnak venni benne.
Kína és Türkmenisztán a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 20. évfordulóját ünnepli, s a türkmén elnök mostani négynapos látogatása a harmadik posztjának 2007-ben történt elfoglalása óta. Berdimuhammedov a következő napokban a dél-kínai Sencsenbe (Shenzhen) és Hongkongba is ellátogat.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez