Vissztért a szmog Pekingbe -lezárták az autópályákat

A sűrű szmog és az egészségügyi határértéket elérő levegőszennyezettség miatt lezárták csütörtök reggel a Pekingen áthaladó autópályákat, és sárga színű riasztást adtak ki a hatóságok.

A pekingi környezetvédelmi hivatal tájékoztatása szerint a szmog szerda délután kezdte ellepni a kínai fővárost, a levegőszennyezettség az éjszaka tovább súlyosbodott. Helyi idő szerint hajnali négy órakor a 2,5 mikrométernél kisebb porszemcsék koncentrációja az Egyesült Államok pekingi nagykövetségén elhelyezett mérőállomás adatai szerint elérte a köbméterenkénti 671 mikrogrammos értéket, ami 26-szorosa az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megengedett egészségügyi határértéknek. Tavaly január óta ez a legmagasabb szennyezettségi érték.

A fővárosi kormányzat a négyfokozatú levegőszennyezettségi skálán a második legsúlyosabbnak minősítette a helyzetet és sárga színű riasztást adott ki. Olyan sűrű a szmog, hogy a városban már ötszáz méter alá csökkent a látótávolság. A lakosok szerint a szürke porfelhőben nem látszanak a pekingi üzleti negyed felhőkarcolói. Egyes vélemények szerint két-három éve nem volt ilyen sűrű szmog a fővárosban.

A rossz látási viszonyok miatt lezártak négy, Pekingen áthaladó autópályát, köztük a fővárost Sanghajjal és Kantonnal összekötő sztrádát is. Az előrejelzések szerint péntek reggelig nem változik a helyzet Pekingben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez