Irány Hong Kong – legalábbis a pénzembereknek

Kína, Hong Kong – A Világgazdasági Fórum vizsgálata szerint Hong Kong rendelkezik a világ legfejlettebb pénzügyi piacával.

A Világgazdasági Fórum nevű szervezet (World Economic Forum ) 2008 óta rangsorolja a világ hatvan országát. A vizsgálat a bankrendszer hatékonyságára, méretére, az általános üzleti környezetre, a pénzügyi és gazdasági stabilitás szintjére terjed ki. Eddig vagy az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia került mindig az első helyre. De idén megtört az „angolszász” hegemónia. Valamennyi tényező alapos mérlegelése alapján, a WEF index szerint Hong Kong a világ vezető pénzügyi piaca. Az indoklás külön kiemelte a nem-banki szolgáltatások és a biztosítási ágazat különlegesen magas színvonalát. Kevin Steinberg, a Világgazdasági fórum egyik vezetője úgy vélte, hogy ez az eredmény egyfajta „ébresztő” kell, hogy legyen az un. fejlett világ hagyományos központjainak. Amelyek jelenleg a világméretű adósságválsággal, az euró krízissel vannak elfoglalva. De miközben a rövid távú problémák kötik le őket, vészesen lemaradhatnak a hosszabb távú versengésben – vélekedett a WEF illetékese.

Hong Kong tavaly egyébként még csak a negyedik volt a hatvan országot rangsoroló listán. Az idei első tíz sorrendje: Hong Kong, USA, Nagy-Britannia, Szingapúr, Ausztrália, Kanada, Hollandia, Japán, Svájc, Norvégia. Vagyis a TOP 10-ben négy ázsiai illetve Csendes-óceáni ország található. (BBC)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez