Amerika hálás Kínának a koreai közvetítésért

Kína, Peking – Pekingi sajtóértekezletén az Észak Korea ügyeivel megbízott amerikai főképviselő elmondta, hogy az “Egyesült Államok nagyra értékeli Kínának azt a szerepét, amely arra irányul, hogy csökkenjen a feszültség a koreai félszigeten.”

 

 A kissé tekervényesen megfogalmazott mondat arra utal: Washingtonban is realizálták, hogy Kína nélkül esély sincsen a hatoldalú  tárgyalások újrakezdésére. A hat ország (az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Japán és a két Korea/) képviselői arról tárgyalnának, hogy mi legyen Észak Korea nukleáris programjával.

 

Az Egyesült Államok kiemelt kérdésnek tekinti az észak koreai nukleáris program megakadályozását. Ezért az új főképviselő egyenesen Bécsből, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség székhelyéről érkezett Ázsiába. Glyn Davies hazáját képviselte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél. Mostani hétnapos ázsiai körútja tulajdonképp  bemutatkozó látogatás volt. A végén fogadta öt Jang Csiecsi kínai külügyminiszter is.
Az amerikai-kínai tárgyalások után a kínai külügyminisztérium szóvivője elmondta:”Kína célja továbbra is az, hogy ne legyenek atomfegyverek a koreai félszigeten.” Liu Veimin szóvivő hozzátette, hogy csakis a kölcsönös jóakarattal lehet a konstruktív párbeszédben bízni és csakis ez vezethet el oda, hogy újrakezdődjenek a hatoldalú tárgyalások a koreai félszigetről. Észak Korea újra megerősítette, hogy csakis akkor hajlandó leülni a tárgyalóasztalhoz, ha nincs semmiféle előfeltétel!
Az amerikai főképviselő viszont úgy nyilatkozott:”Arra akarjuk rávenni Észak Koreát, hogy tartsa be azt, amit elvállalt és ne provokálja a másik felet! “Glyn Davies nyilatkozatából kiderül, hogy továbbra is szakadék választja el a két állam álláspontját. Kína semleges közvetítőnek tűnik, de újra megfogalmazott álláspontja Észak Korea érdekeit szolgálja, hiszen atomfegyvere a koreai félszigeten jelenleg csak az amerikai csapatoknak van, Észak Korea programja még a kezdeteknél tart. Bár senki sem tudja pontosan, hogy mire jutottak az észak koreai hadmérnökök, mert az amúgy is titkolózó országban a nukleáris program hétpecsétes titoknak számít, állítólag a program vezetője személyesen informálja  a dolgok állásáról az ország mindenható urát, Kim Dzsong Ilt. Kína, hogyha nagyon akarná, akkor befolyásolhatná Észak Korea álláspontját, mert a csődbe jutott diktatúra gazdasági túlélése a kínai támogatástól függ. Peking viszont mindenek előtt azt szeretné, hogyha eltávoznának az amerikai csapatok a koreai félszigetről, ahonnan könnyen elérhetnek kínai célpontokat is.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez