Terrorista vagy szabadásgharcos kapott emlékhelyet Kínában

Állandó emlékkiállítást nyitottak vasárnap az északkelet-kínai Harpin városban An Csung Gun koreai függetlenségi aktivistának, aki 1909-ben Harpin pályaudvarán lelőtte Itó Hirobumit, Japán négyszeres miniszterelnökét, Korea kormányzóját.

Itó Hirobumi a japán történelem meghatározó alakja, nevéhez fűződik a Meidzsi alkotmány elfogadása és ő volt a szigetország első miniszterelnöke. A távol-kelet feletti befolyásért folytatott orosz-japán háború végétől, 1905-től a japán protektorátussá vált Korea tényleges vezetője, kormányzója lett. Itó 1909. október 26-án utazott Harpinba, hogy a mandzsúriai vasutakról tárgyaljon az orosz pénzügyminiszterrel. Odaérkezésekor a pályaudvaron An Csung Gun hat lövést adott le, Itó mellett három másik japánt is megsebesítve. A tett elkövetőjét 1910 márciusában – a Koreai-félsziget formális annektálása előtt – felakasztották.

Egy An Csung Gunnak állítandó szobor, emlékhely kérdése a dél-koreai államfő Pak Gun Hje tavaly nyári látogatása idején merült fel konkrétan, dél-koreai kezdeményezésre. Úgy tudni, a kiállítóhelyet a harpini vasútállomás elkülönített VIP részében alakították ki 200 négyzetméteren. Történelmi dokumentumok, fényképek és egyéb emléktárgyak kaptak helyet benne. Szöulban üdvözölték és “nagyra értékelték” a kínai lépést. Tokió korábban, a terv napvilágra kerülésekor elítélte azt, és leszögezte, hogy szemben Dél-Koreával, Japánban bűnözőnek tartják a merénylőt.

A Dél-Koreában hősként és mártírként tisztelt Annak létrehozott kínai emlékhely nyilvánvaló üzenet Tokiónak. Dél-Korea és Kína ugyanis egyaránt aggodalommal figyeli és nem szűnő tiltakozással kommentálja a jelenlegi japán kormány és a miniszterelnök tevékenységét, amellyel megsérti az egykor megszállt területeken élők érzéseit, legutóbb például azzal, hogy Abe Sindzó kormányfő látogatást tett a második világháborús japán főbűnösöknek is emléket állító Jaszukuni-szentélyben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez