Kompkatasztrófa: Használhatatlan volt az egyetlen mentőhajó

Dél-Korea egyetlen haditengerészeti mentőhajója használhatatlan volt a kompkatasztrófa idején, mert halászati szonárral volt felszerelve. A haditengerészetet folyamatosan kritikák érik amiatt, hogy a hajó nem katonai keresőeszközzel volt ellátva, emiatt nem tudtak segíteni a baleset áldozatain.

 

 

 

Az ATS-II Tongyeong nevű hajó a haditengerészeté, 2012-ben készült 150 millió dollárból. Amikor a Sewol komp elsüllyedt április 16-án, a Tongyeong épp a dokkban pihent javítási munkálatok miatt, így nem tudták bevetni a mentés során. Mint kiderült, a hajóra szándékosan nem katonai, hanem kereskedelmi szonárt telepítettek, mely lazac halászatra alkalmas. Azt gondolták, a haditengerészetnek számára az is jó lesz.

A dél-koreai Hankyoreh nevű napilap szerint az SH90-es halászati szonárt csak májusban, a kompkatasztrófa után telepítették. A tengeri berendezéseket forgalmazó cég elmondta, hogy egy kereskedelmi, halászati szonár semmilyen esetben nem alkalmas egy katonai hajó igényeinek kielégítésére:

„A katonai és a halászati szonár két különböző dologra alkalmas. A halászati szonár teljesítménye rosszabb, a látható tartomány sokkal szűkebb, mint egy katonai szonár esetében, mely képes érzékelni a nagy kiterjedésű és a gyorsan mozgó tárgyakat.”

A Tangyeong Dél-Korea egyetlen védelmi-és mentőhajója, melyet a haditengerészet nem volt hajlandó elfogadni, mert a szonár minősége kifogásolható volt, így visszaküldték átépítésre. Persze megindultak a spekulációk, hogy a honvédelmi beszerzési osztály (DAPA) sietett a hajó befejezésével, ezért telepítettek alkalmatlan szonárt, amitől remélték, hogy a haditengerészet elfogadja majd.

A katonai hatóságoknak azzal kellett szembesülniük, hogy a hajót nem tudják bevetni a kompkatasztrófa idején. Legalább 295 utas halt meg, amikor a komp felborult, legtöbbjük tinédzser, valamint két mentőbúvár is elhunyt a mentési kísérletek során, melyet végül lefújtak az egyre rosszabb feltételek miatt.

A DAPA szóvivője tagadta a vádakat, hogy nem megfelelő berendezésekkel igyekeztek átadni a hajót.

„Mi nem azért telepítettük az SH90-es szonárt, hogy minél előbb adjuk át a haditengerészetnek. Mi csupán eszközöket telepítettünk rá, mert tesztelnünk kellett azok teljesítményét.”

Ugyanakkor a halászati szonár felszerelése része volt annak a megállapodásnak, amelyet a katonai beszállító elnöke Hakenko, valamint két korábbi DAPA alkalmazott kötött. Őket letartóztatták. A vád szerint 200 millió won értékű eszközt 4.1 milliárd wonért szállítottak le. A nyomozás jelenleg is tart.

(Photo:Wiki)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez