Új Nagy Vezérért kampányolnak a disszidensek

Kim Dzsongil idősebb fiát, Kim Dzsongnamot szeretnénk Észak-Korea vezérének délre menekült északiak. Egy honlapot is létrehoztak, amelyen aláírásokat gűytjenek érte. A kitagadott fiú a változás szükségességéről beszélt. 

Kim Dzsongil egykori pártvezér legidősebb fiának kalandos élete volt. Anyja nem volt a “Kedves vezető” felesége, és a gyermeket is el kellett titkolni a Nagy Vezér Kim Irszen elől. Így aztán Kim Dzsongnam Moszkvában nagynénjénél nevelkedett. Svájcban is taníttatták majd hazatért, és – állítólag – informatikát tanult. A Kim család más tagjaihoz hasonlóan kicsapongó életet élt, és egyszer ráfázott. 2001-ben Japánban elfogták, amikor hamis útlevéllel próbált belépni a szigetországba. Néhány nap után hazaengedték, de kihullott a párt, és akkor már uralkodó atyja kegyéből. Hamarosan luxus-száműzetésbe kényszerült. Pekingben, majd Makaón élt igen költekező életet. Több felesége volt, és mellettük számos szeretőt is tartott. Látták reptereken, és kaszinókban. Legutóbb Szingapúrban tűnt fel. Atyja temetésére nem ment el, de 2012-ben – szintén állítólag – hamis útlevéllel hazautazott. Közben egy japán újságíró a vele készült beszélgetések alapján megjelentetett egy könyvet, amiben a változások szükségességéről ír észak-Koreában, és jelzi, hogy szívesen elfoglalná testvére helyét az állam élén – hiszen az tulajdonképpen neki járna.

Ezért indítottak most disszidensek egy honlapot, ahol Kim Dzsiongnamot támogatják testvére ellenében. maguk is tudják, hogy a netes kampány – amihez immár sok ezren csatlakoztak – inkább csak vicc. Ezt jelzi az is, hogy címnek az északi pártlap – kissé eltorzított – nevét választották. Valójáéban nem is Dzsungnam hatalomra juttatása a céljuk – nyilatkozta a Chosun Ilbonak a honalap nevét eltitkoló szerkesztője, hanem,,. hogy jelezzék, lehetnek más hangok is északon, és a helyzet megérett a változásra, és ehhez a humort is megfelelő eszköznek érzik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez