Kína megszakítja a kapcsolatot Észak-Korea külkereskedelmi bankjával, amely a hadiipart finanszírozza

Kína, Észak-Korea – Peking ezzel az Egyesült Államok kérésének tesz eleget. Cohen helyettes pénzügyi államtitkár utalt arra, hogy az észak-koreai Foreign Trade Bank pénzeli a hadiipart, így a nukleáris és a rakétaprogramot. Washington arra kért minden államot, hogy szakítsa meg a kapcsolatait az észak-koreai bankkal.

Az Egyesült Államok ilyen módon is lassítani kívánja Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramját, amely az amerikai stratégiai érdekeket is fenyegeti a térségben.
 Miért csatlakozott most Peking is az amerikai pénzügyi embargóhoz? Mert Kínában rájöttek arra, hogy Észak-Korea háborús fenyegetései felértékelik az amerikai védőernyőt, vagyis ahelyett, hogy csökkenne az Egyesült Államok katonai jelenléte a térségben, inkább még növekszik is! Márpedig Kína stratégiai célja az, hogy Amerika mindinkább vonuljon ki a térségből.
 Hszi Csinping elnök már többször bírálta Észak-Korea nukleáris programját és főként azt, hogy ezzel destabilizálja az egész térséget. Kína Észak-Korea egyetlen szövetségese, de a két állam kapcsolatai távolról sem felhőtlenek. A kereskedelmi forgalom csökken: a kínai export jelentős mértékben visszaesett, pedig Észak-Korea hiánygazdasága számára a kínai áruk rendkívül fontosak. Kínában korábban voltak hívei Észak-Koreának, hiszen annak idején kínai “önkéntesek” százezrei haltak meg a koreai háborúban. Maga Mao elnök is ott veszítette el egyik fiát. Ám ma már a kínai maoistáknak is elegük van Észak-Koreából: Utópia című lapjuk igen kínos beszámolót közölt nemrég egy turistaútról. Kiderül az észak-koreai elvtársakról, hogy ott verik át a kínai turistákat, ahol tudják. Ginzenget, a férfierőt fokozó gyökeret akartak venni a kínai turisták, akik végül nem elég, hogy a pénzüket elveszítették, de még örülhettek, hogy nem csukták le őket illegális kereskedelem vádjával Észak-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez