Kim Dzsong un az év embere az amerikai Time magazin olvasói szerint

Egyesült Államok, Észak-Korea – Észak-Korea ifjú vezére 5,6 millió szavazatot kapott, és messze megelőzte ezzel az ezüstérmest, egy amerikai humoristát. A Time figyelmeztet rá, hogy a 4Chan nevű internetes fórum néhány napja már az év emberének választotta Észak-Korea diktátorát.

Ez a fórum, melyet iskolás gyerekek alapítottak, 2009-ben elérte, hogy vezetőjük kapja a legtöbb közönségszavazatot. A Time szerkesztősége december 19-én ismerteti, hogy kit tart az év emberének.
 A lap nem morális alapon választ, hanem azt vizsgálja, hogy az illető mennyire befolyásolta a világot. Így lehetett például 1938-ban Hitler Adolf az év embere, és a német nemzetiszocialista diktátor a címlapra is került a hagyományoknak megfelelően. Most is több vitatott személyiség szerepelt a Time magazin olvasóinak listája: Basar Al Asszad, szíriai elnök, Morszi egyiptomi államfő vagy Then Sein burmai elnök. Igaz, hogy az utóbbi mellett ott volt Aung San Suu Ky is, az ellenzék vezére, akit épp Mianmar egykori diktátor elnöke csukatott le, majd engedett ki a börtönből. Szerepel még a listán Malala Yousafzai, az a pakisztáni kislány, akit a tálibok fejbelőttek, mert a nők tanulása érdekében küzdött Pakisztánban.
Észak-Korea ifjú vezére nemrég a The Onion című amerikai szatirikus lapban is aranyérmet szerzett: ő lett idén a legszexibb közéleti férfiú a világon! A lap dicsérte divatos öltözködését és vonzó megjelenését, amely mindenütt lángra lobbantja a női szíveket. Sajnálkozva állapította meg, hogy a szexi férfiú immár foglalt. Neje, a rendszer dalos pacsirtája gyermeket vár… Az ironikus cikket komolyan vette a Zsemnin Zsipao. A kínai kommunista párt központi lapja internetes kiadásában ismertette az amerikai szatirikus lap cikkét. Kínában nem nagyon értik az iróniát, így csak órákkal később szólt valaki a szerkesztőségnek, hogy a szatirikus lap gúnyt űz Észak-Korea első emberéből. Természetesen  ezek után gyorsan lekerült a cikk a Zsenmin Zsipao internetes oldaláról, ahol órákon keresztül csodálhatták az olvasók, hogy a szebbik nem Amerikában Kim Dzsong unról álmodik magányos éjszakáin…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez