Testvérharc a Kim családban, avagy miért próbálta megöletni bátyját Kim Dzsong un?

Észak-Korea, Phenjan –  “A kapitalizmus jó dolog!”- jelentette ki Kim Ír szen dédunokája. A hong kongi sajtó sietett beszámolni a hírről, hiszen a 16 éves ifjú a világ egyetlen kommunista dinasztiájának tagja, a most elhunyt Kim Dzsong Il unokája.

 

 Facebook bejegyzéseiben aggódik az észak- koreai éhínség  miatt és kifejezi reményét, hogy nagybácsikája, a nála nem sokkal idősebb Kim Dzsong un ” mindent megtesz azért, hogy jobbra forduljon hazája népének sorsa!”

 

Az ifjú Kim Makaon él, de szeretett volna Hong Kongban tanulni. Jelentkezett is az egyik legmenőbb brit középiskolába, a World United College- ba. Felvételi vizsgája pompásan sikerült, elbűvölte a tanárait:”Rokonszenves, nagyon tehetséges, karizmatikus fiú, aki kiválóan beszél angolul.”- lelkendezett az iskola igazgatója. De Stephen Codington azt is elmondta a South China Morning Postnak, hogy az ifjú Kim mégsem kezdhette meg a tanulmányait a Hong kongi iskolában. Miért nem? Mert a hongkongi hatóságok nem adtak neki diákvízumot!  Vajon miért? Peking lehet a háttérben – írják a hongkongi lapok.
A kínai kormányt már régóta aggasztja Kim Dzsong Il legidősebb fiának sorsa. Kim Dzsong nam egy évtizede él Makaon szeretőivel, feleségeivel és gyermekeivel. A most 40 éves fiú nagyon hasonlít az apjára, de barátságosabb, mosolygósabb. Sokan azt mondják, hogy gyermetegebb. Tíz évvel ezelőtt bukott le a tokiói repülőtéren, amikor két ifjú hölgy és egy kisfiú társaságában a Disneylandbe igyekezett. Sajnos dominikai útlevél volt nála és hamis papírok. A trónörökös lebukott- írták a japán újságok. Pedig a Genfben nevelkedett fiú már a titkosszolgálat helyettes főnöke volt és apja őt tekintette örökösének. De lebukott és ezzel megbukott az örökösödési harcban is.
Makaon éldegélt és a kaszinókban verte el az otthonról kapott pénzt. De 2007- ben gyilkossági kísérlet készülődött ellene. Ezt az utolsó percben hiúsította meg a kínai titkosszolgálat. Amelyik azt is kinyomozta, hogy ki volt a megrendelő! Kim Dzsong un, a szerető öccs és Észak Korea jelenlegi ura! Mindezt jelentették az atyának, Kim Dzsong Ilnek, aki ezek után nevezte ki trónörökösnek legkisebb fiát, mondván, van vér a pucájában!
Amikor 2010- ben Kim Dzsong un hivatalosan is trónörökös lett, egy japán televízió megkérdezte a legidősebb fiút, hogy mit is gondol erről. Kim Dzsong nam nem kertelt:” ellenzem az örökletes dinasztiákat!” – közölte, persze jóval azután, hogy kizárták az utódlásból. Most apjának halála után újra megkérdezték, hogy mit gondol az öccséről. Szinte szó szerint ugyanazt mondta, mint fia a Facebookon:” Remélem, hogy az öcsém mindent megtesz azért, hogy Észak- Korea népe jobban élhessen, mint eddig!”

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez