Valószínűleg zátonyra futott a koreai komp

Csupán 179 embert sikerült kimenteni a szerdán elsüllyedt dél-koreai komphajóról. Kilenc holttestet húztak ki a vízből, többen megsebesültek, csütörtök este még 287 embert kerestek.

A hajó Szöulból Dzsedzsu szigetére tartott, főként középiskolás kirándulócsoportok voltak a fedélzeten. Pak Gun Hje dél-koreai elnök meglátogatta a mentést, s figyelmeztetett, minden másodperc számít. Egy édesapa közölte, sms-t kapott fiától, aki a hajón utazott. A fiú azt írta, legalább tucatnyian életben vannak a hajó belsejében és várják, hogy kimentsék őket. Bár a haditengerészet búvárait is bevetették, tegnap nem sikerült bejutniuk az elsüllyedt hajóba.

A Sewol hajó kapitánya, Li Jon Szuk arcát elrejtve, könnyek között nyilatkozott, bocsánatot kért az utasoktól és a hozzátartozóktól. Egyelőre még nem állapították meg a baleset okát, csak annyit tudni, hogy a hajó letért a kijelölt útjáról, s a túlélők beszámolói szerint valószínűleg zátonyra futott. A kimenekített emberek szerint a személyzet több hibát vétett. A CNN jelentése szerint a 46 mentőcsónak közül csupán egyet eresztettek vízre.

Az ötemeletes hajón 475 ember tartózkodott, a 353 utas hálóhelyiségei a negyedik szinten voltak. Az utasoknak még órákkal az ütközés után is azt mondták, hogy maradjanak a helyükön. Másokat meg arra utasított a személyzet, hogy vegyenek fel mentőmellényt és ugorjanak a vízbe. A tenger a térségben 12 Celsius-fokos lehetett. A kilenc halott között egy 17 éves diák, egy 25 éves tanár és a személyzet egy 22 éves nőtagja volt. Kimentettek egy hat éves kislányt is, szüleit és testvéreit azonban nem találták meg.

Várhatóan szombatra ér a helyszínre három darus hajó, hogy megpróbálják kiemelni a roncsot. Az amerikai haditengerészet a térségbe irányította a USS Bonhomme Richard kétéltűt, hogy segítsen a mentésben

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez