Kettős beszéd Koreában

Dél-Korea, Szöul – Li Mjung Bak elnök új korszakot emlegetett a két Korea kapcsolatában, ugyanakkor arról is szólt újévi beszédében, hogy a hadseregnek ébernek kell maradnia.

 

Egyszerre tükrözött nyitottságot és keménységet is Li Mjung Bak államfő szokásos újévi üzenete. A beszéd hangneme visszafogottan diplomatikus volt. Legalábbis ahhoz a tónushoz képest, amit az északi vezetés újévi deklarációja megütött. Abban árulónak és egy báb rezsim vezetőjének titulálták a Dél-Korea-i elnököt. Aki viszont egy új korszak, valamiféle közeledés kezdetére is lát lehetőséget az újévben. Igaz a déli hadsereget éberségre szólította fel és azt is közölte, hogy határozott választ adnak minden északi provokációra.

A két Korea közötti legkényesebb gyakorlati kérdésben azonban nincs jel változásra. Li Mjung Bak továbbra is feltételhez köti Észak-Korea élelmiszer segélyezését és ez az „önmérséklet” lenne a nukleáris programban. De Észak-Korea ezt elutasítja és jelenleg nem is üléseznek a „hatok, Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, Japán és a két Korea képviselői. A tárgyalás sorozat azért indult, hogy megpróbálják kizárólag békés mederbe terelni az észak-koreai atomprogramot. Jelenleg a megbeszélések Észak-Korea kivonulása miatt szünetelnek.(RFI)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez