Az ENSZ is elismerte és elítélte a tikríti mészárlást

Irakban az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) nevű terrorcsoport kegyetlenkedései és atrocitásai minden korábbi elképzelést felülmúlnak. Az ENSZ is elismerte, hogy Tikrít környékén valóban tömeges kivégzésre került sor, ahol civilt és katonát egyaránt kivégeztek a militánsok. Közben az Arab Liga találkozóra készül, s Bagdad kijelentette, hogy teljes mértékben Szaúd-Arábiát tartja felelősnek a kialakult helyzetért.

“Bizonyítékok vannak rá, hogy Irakban háborús bűncselekmények történtek az elmúlt napokban. Ami most zajlik Irakban, az nem más, mint egy XXI. századi szimsztematikus népirtás. Hidegvérrel halomra gyilkolták azokat az iraki katonákat, akik megadták magukat az Iszlám Állam Irakban és Levantéban nevű terrorcsoportnak. Ezek egyértelmű jelei annak, hogy háborús bűncselekményeket követtek el.” – olvasható az iraki helyzettel kapcsolatos ENSZ-jelentésben.

A meggyilkoltak pontos számát egyelőre nem lehet megtudni, de “nyilvánvalóan szisztematikusan és hidegvérrel végrehajtott kivégzésekről van szó, amelyeknek a legtöbbjét több helyszínen, Tikrít környékén hajtották végre.” – jelentette ki Navi Pillay emberjogi biztos, majd hozzátette: “a múlt héten elfoglalt Moszul városában például 12 szunnita imámot gyilkoltak meg a felkelők.”

Ezenfelül az iszlamisták megtámadták Baakúba egyik rendőrkapitányságát és annak börtönét. A támadásban 44 fogoly életét vesztette. Három rendőrtiszt elmondta, hogy a szélsőségesek megpróbálták kiszabadítani a feltehetően szunnita foglyokat, ám a helyi síita milíciák korábban érkeztek, és agyonlőtték a rabokat. Kászim al-Muszavi vezérőrnagy, az iraki hadsereg szóvivője ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy az ISIL csapatok 52 fogollyal végeztek a börtönépület elleni aknavetős támadásban. Baakúba ma délután visszakerült a kormányerők kezére.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár tegnap “mélységesen nyugtalanítónak” nevezte azokat a jelentéseket, amelyek szerint az iraki városokat lerohanó szélsőséges szunnita lázadók az elfogott iraki katonák tucatjait mészárolták le, és kijelentette, hogy ezeknek a tetteknek a felelőseit bíróság elé kell állítani. A főtitkár figyelmeztetett, hogy az iraki vallási ellentétek miatt fennáll a veszélye annak, hogy a konfliktus kiterjed az egész térségre.Sürgette az Arab Liga következő találkozóját és reméli, hogy tudnak megoldás találni a kialakult helyzetre. 

Az Arab Liga még hétfőn közölte, hogy tagországainak külügyminiszterei szerdán és csütörtökön összeülnek a szaúd-arábiai Dzsiddában, és arról tanácskoznak, hogy „milyen intézkedéseket” hozzanak az „iraki válságos helyzet” megoldása érdekében. Nabíl al-Arabi, a liga főtitkára szerint a szervezetet „nagyon aggasztja a terroristáknak az irakiak és számos város elleni támadásainak megsokszorozódása”.

Ugyanakkor Irak is megszólalt, és Szaúd-Arábiát vádolta meg az ISIL megerősödéséért. “Szaúd-Arábia felelős Irak rossz biztonságáért és számos iraki civil haláláért. Rijád kritika és meggondolás nélkül támogatta a terrorista csoportokat a szíriai polgárháborúban, ami most ránk üt vissza. A szaúdi kormányt felelősségre kell vonni ezekért a tettekért.” – jelentette Núri el-Máliki iraki miniszterelnök, aki szerint szerint ez az egész annak az eredménye, hogy „Szaúd-Arábia összefogott a terrorizmussal.” Tegnap este ugyanis Szaúd-Arábia – Katarral együtt – éles hangot elítélte és bírálta az iraki kormányt, miszerint az egész polgárháborús állapot a síiták hibája, mivel kiszorították a szunnitákat a hatalomból és Bagdad szunnita ellenes politikát folytatott az elmúlt években. 

A mészárlásról készült fényképek (csak 18 éven felülieknek és erős idegzetűeknek ajánlott)

[widgetkit id=29]

Forrás: al-Ahram, AFP, Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez