Tibeti újév- rendkívüli kínai készültség

Kína, Peking – „Ne ünnepeljétek meg a Losart, csak csendesen menjetek el a kolostorba és gyújtsatok ott mécsest azok emlékére, akik feláldozták magukat a kínai elnyomás elleni harcban!” Így beszélt Lobszang Szandzsaj, az emigrációban élő tibetiek „miniszterelnöke” a tibeti újév első napján február 22 – én.

 

 A nép számára ez a legnagyobb ünnep, ilyenkor a kolostorokban percenként kétszer megütik a gongot. Az ünnepség legalább három napig tart, de van, ahol két hétig is elhúzódik.

A kínai hatóságok ilyenkor különösen éberek, hiszen 1959- ben épp az újévi ünnepségek után lázadtak fel a tibetiek a kínai uralom ellen és ezt követően menekült el a Dalai Láma Indiába. Most nemcsak Tibetben, de minden tibetiek által lakott területen maximális készültség van, a területet teljesen lezárta a hadsereg.
Persze a közszolgálati média szerint a tibetiek vígan ünneplik az újévet, a televízió műsort sugárzott Csinghaj tartomány Jusu megyéjéből. Mint megtudhattuk, itt a lakosság 95%-a tibeti, és mind lelkesen dalolnak és táncolnak a Losar alkalmából. A népviseletbe öltözött gyerekek azt demonstrálják- közszolgálati tévé szerint-, hogy a kínai hatóságok tiszteletben tartják a tibeti tradíciókat.
Pekingben a külügyminisztérium közleményt adott ki, mely szerint: „a dalai láma klikkje meg kívánja akadályozni az újévi ünnepségeket. Önégetésre buzdítja a szerzeteseket. Azután pedig a kolostorok gyűjtést rendeznek az elhunyt családjának. Olykor kétmillió jüan is összejön!”- állítja a kínai külügy, finoman célozva arra, hogy nem az elnyomás az oka az öngyilkos akcióknak, hanem a pénzszerzés vágya!
A Free Tibet nevű szervezet szerint egy éven belül 22 önégetéses akció volt tibeti területen és  a szerzetesek többsége meg is halt. A pekingi külügyminisztérium szerint teljesen érthetetlen elnyomásról beszélni, hiszen csak Szecsuán tartományban 55-60 ezer a tibeti szerzetesek száma, akik „luxuskörülmények között” élnek a „pazarul berendezett kolostorokban”. Azt persze nem teszik hozzá, hogy ezekben a kolostorokban jelen van a kínai rendőrség is, amely rendszeresen átnevelő kampányokat tart a buddhista boncok számára .A kolostorokat ezenkívül kötelezték arra, hogy Kína első számú vezetőinek portréit elhelyezzék jól látható helyen, így a hívek Mao elnök, Teng Hsziao ping, Csiang Cömin és Hu Csintao óriásportréi alatt imádkozhatnak a boldog újesztendőért.
A tibetiek jelentős része minderre határozott elutasítással reagál. Új nyelvvédő mozgalom indult, ennek az a célja, hogy kiirtsa a kínai szavakat a tibeti nyelvből. Minden kínai kifejezésnek kitalálták a tibeti megfelelőjét és kiközösítik azokat, akik kínai szavakkal vegyítik a saját anyanyelvüket. Csinghaj tartományban, Jusu megyében, ahol a közszolgálati televízió szerint boldogan ünnepli a nép a tibeti újévet, az a szabály, hogy a koldusszegény területen minden tibeti egy jüan büntetést kell, hogy fizessen, ha beszédébe akár csak egyetlen kínai szót kever!

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez