30 milliárd dolláros kínai befektetés Európában?

Kína, Peking – „Az év végén-a kínai újévről van szó, ez idén január 23-ra esett – 30 milliárd dollárt kaptunk az államkincstártól főként arra, hogy befektessük Európában.”- nyilatkozta a China Daily című pekingi lapnak a China Investment Corporation helyettes vezérigazgatója.
Vang Csiang Hszi elmondta azt is, hogy ezzel a kínai állami befektetési alap befektethető pénze 420 milliárd dollárra nőtt! Ennek egy részét már elköltötték, de a kínai gazdasági vezető nem részletezte, hogy pontosan mire.
A CIC vezérigazgató-helyettese némi malíciával hozzátette: „Ha jól megy a fejlett államoknak, akkor sok a korlátozás, ha viszont rosszul megy, akkor jóval kevesebb.” Kínának jelenleg 3200 milliárd dolláros devizakészlete van, ez messze a legtöbb az egész világon. „Kína elsősorban a feltörekvő országokba kíván beruházni  a következő 5-10 évben.”- hangsúlyozta a kínai állami befektető cég helyettes vezetője.
Ami magukat a befektetéseket illeti, ebben mindenki titkolózik, mert a fejlett országok közvéleménye csak mérsékelten lelkesül azért, hogy kínai részesedés legyen a stratégiai iparágakban. Eddig egy konkrét példát említ a brit szaksajtó: a Financial Times megírta, hogy a Thames Water brit vízügyi vállalatban a kínai állami befektető 8,68%- os részesedést szerzett.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez