Tibeti családanya önkéntes tűzhalála Kínában

Kína, Peking – Egy 32 éves tibeti nő felgyújtotta magát egy kolostor mellett Szecsuán tartományban, ahol sok tibeti él. A négygyermekes családanya belehalt a sérüléseibe- jelentették emberi jogi szervezetek.

 

 Egy éven belül ő már a 23- ik tibeti, aki ily módon tiltakozik a kínai elnyomás ellen. A tibetiek által lakott területeken a kínai rendőrök poroltóval járőröznek, hogy megakadályozzák az önkéntes tűzhalált.

A mostani akciónak az ad különös jelentőséget, hogy a pekingi parlament tavaszi ülésszakára időzítették. A kínai rendőrség ilyenkor megkettőzi az éberséget, mert tudja, hogy a külföldi sajtó jobban odafigyel Kínára és a tibeti problémára. Ven Csia pao kormányfő néhány nappal ezelőtt azzal vádolta az önkéntes tűzhalál-kampány szervezőit, hogy ily módon akarják destabilizálni Tibetet. Eddig az önkéntes tűzhalál inkább olyan területeken következett be, ahol sok tibeti lakik, de épp amiatt nagyobb az elnyomás, mert nem tartoznak a Tibeti Autonóm Tartományhoz. Így nyelvi és vallási jogaikat sokkal kevésbé respektálja a kínai többség.
Kínában ősszel döntő fontosságú pártkongresszust tartanak, és ezen teljesen új vezetést választanak. Az új vezetésnek viszont régi problémával kell szembenéznie: Kína két legproblematikusabb kisebbsége, a tibeti és az ujgur mind kevésbé fogadja el a jelenlegi kereteket, és ősi jogaik védelmében az erőszakos megoldásokról sem riad vissza.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez