Már csak egy atomerőmű üzemel Japánban

Japán, Tokió – Hétfőre virradóra leállították Japán utolsó előtti atomerőművét, így az 54- ből már csak egy működik, az is a távoli északon, Hokkaido szigetén. Azt az erőművet is leállítják majd májusban, így elképzelhető, hogy Japán teljesen nukleáris energia nélkül marad egy időre…

 

 

A Tepco cég, amely a fukusimai atomerőművet is üzemeltette, azzal indokolta most a leállítást, hogy karbantartási munkákat kell végezni. Szakértők szerint biztos, hogy felülvizsgálják az egész rendszert, nehogy olyan katasztrófa következzen be, mint Fukusimában egy évvel ezelőtt. Fukusimában három reaktor biztonsági rendszere ment tönkre, teljes pánikot okozva ezzel nemcsak a környéken, de egész Japánban. A hatóságok még egész Tokió kitelepítését is fontolóra vették!
Egyelőre egyetlen leállított reaktort sem kapcsoltak vissza Japánban. Ez azzal is magyarázható, hogy nagyon megszigorították a biztonsági előírásokat. Ráadásul  a helyi lakosság jóváhagyását kell elnyerni, és ez egyáltalán nem könnyű folyamat!
Nem lesz- e emiatt áramhiány a világ harmadik legnagyobb gazdaságában? A Tepco szerint nem, bár felkérték a lakosságot arra, hogy spóroljon az energiával. Szöulban most tartanak csúcsértekezleten a nukleáris biztonságról, és egyik hivatalos napirendi pontja a fukusimai katasztrófa illetve, hogy milyen biztonsági intézkedések tehetik elkerülhetővé azt a jövőben. Dél-Korea elnöke közölte, hogy ők továbbra is bíznak a nukleáris energiában főként, mert más energiaforrásuk nincsen.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez