Kétmillió dolláros korrupciós ügy Kelet Kínában

Kína, Peking –  Szung Csengkuang a Kínai Kommunista Párt Csianghszi tartományi szervezetében fontos ember volt: ő vezette a „népfront” osztályt. A ma 60 éves politikus mással is foglalkozott ebben a tartományban, melyben a kínai vörös hadsereg bölcsője ringott.

 

 A vádirat szerint 1998 és 2010 között 12,6 millió jüan megvesztegetési pénzt kapott. Ez kb. kétmillió amerikai dollárnak felel meg.

 

Mit tett ezért a szorgos pártfunkcionárius? Szung bácsi „mindent elintézett” a tartományi pártbizottságon, ahol az összes fontos helyi ügyben döntöttek. Ha engedély kellett, Szung bácsi megszerezte. Ha valaki meg akart szerezni valamilyen közbeszerzést, Szung bácsi elintézte. Ha valaki el kívánta helyezni valamelyik rokonát valamilyen jó állásba, Szung bácsi azt is elintézte. De egyetemi felvételit is lehetett vásárolni a sokoldalú pártfunkcionáriusnál!
A kínos kérdés persze az, hogy a többi kitűnő elvtárs hogy nem vette ezt észre 12 hosszú éven át?! Szung bácsit csak tavaly júliusban váltották le a posztjáról! Addig minden rendben volt? Nem véletlen, hogy a pert egy szomszédos tartományban rendezik meg, mert Szung bácsi barátainak a keze nagyon messzire elér…Most persze ezek a barátok is benne vannak a pácban! Mi lesz, ha Szung bácsi rájuk vall, hiszen a vádalku már létezik Kínában is?! Ráadásul része lehet a per a hatalmi harcnak is. Po Hszi Laj bukása figyelmeztetés az egész pártapparátusnak: már nincsenek védett személyek! Ha valaki szembekerül a pekingi hatalmi központtal a döntő fontosságú őszi pártkongresszus előtt, akkor buknia kell, legyen bármilyen magasan is! És hogy lehet valakit kényelmesebben megbuktatni, mint egy korrupciós
perrel, amelyből sok van Kínában, de csak kevésről ad hírt kiemelt helyen a hivatalos Új Kína hírügynökség.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez