A kínai hadügyminiszter az amerikai “repülő tigrisekkel” találkozott Arlingtonbam

Egyesül Államok, Arlington –  Flying Tigers- Repülő Tigrisek- így hívták azokat az amerikai pilótákat, akik a második világháború idején Kína oldalán harcoltak Japán ellen. Liang Kuanglie hadügyminiszter ezekkel a veteránokkal találkozott Arlingtonban.

 

 Ott volt a találkozón Chennault tábornok unokája is. Chennault tábornok volt a Repülő Tigrisek parancsnoka.

 

A kínai hadügyminiszter igen pozitívan méltatta az amerikai pilóták hősies harcát a légtérben Japán ellen. Arról nem tett említést, hogy Amerika abban az időben Csang Kaj sek tábornok szövetségese volt, és a Repülő Tigrisek neki segítettek. De végül is a második világháború idején Mao Cetung felfüggesztette a polgárháborút Csang Kaj sek ellen, sőt Csou En laj, későbbi kormányfő tárgyalt az amerikai diplomatákkal Csungkingban, ahol annak idején Csang Kaj sek fővárosa volt.
Most a kínai hadügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Kínának és az USA-nak el kell mélyítenie az együttműködést. Kínában a hadsereg a kommunista pártnál jóval kevésbé lelkesedik az amerikai kapcsolatért. Amikor például Gates akkori védelmi miniszter búcsúlátogatást tett Pekingben, meglepve tapasztalta, hogy a kínaiak pont az előző napra időzítették az új lopakodó repülőgép próbarepülését. Amikor ezt megemlítette Hu Csin tao elnöknek, akkor kiderült: ezen a kínai államfő maga is meglepődött …

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez