Harc az állambiztonsági szolgálat ellenőrzéséért Kínában

Kína, Peking – A Financial Times úgy értesült, hogy Csou Jung- kangot megfosztották az operatív irányítástól Kínában. Helyette átmenetileg a belügyminiszter, Meng Csien- zsu irányítja az ügyeket. Csou Jung- kang tagja a Kínai Kommunista Párt legfelső vezetésének, egyike a” kilenc halhatatlannak.”

 

Hozzá tartozott az állambiztonság, és azt szerette volna, hogyha utóda ezen az érzékeny poszton Po Hszi- laj lett volna. Po Hszi- laj viszont megbukott, kizárták a párt vezető testületeiből .Bukása idején elterjedtek olyan hírek Kínában, hogy patrónusa, Csou Jung- kang puccsot akart végrehajtani Pekingben, hogy megakadályozza védence bukását.

 

Po Hszi- laj bukását mindenekelőtt Ven Csia- pao kormányfő szorgalmazta, külföldön őt tekintik a reformisták vezérének. A személyi harcok összefüggnek azzal, hogy ősszel döntő fontosságú pártkongresszus lesz Kínában, és a jelenlegi vezetők többsége visszavonul. Mind Csou Jung- kang, mind Ven Csia- pao a háttérbe vonul, de bizalmi embereik révén szeretnék továbbra is befolyásolni Kína jövőjét.
Nagy szerepet játszanak a belső harcokban az úgynevezett fekete dossziék, amelyek a hatalmasok viselt dolgait tárgyalják. Ebből állítólag mindenkinek szép gyűjteménye van a vezetésben, de a legtöbb dossziét Csou Jung- kang szedte össze, hiszen erre predesztinálta őt a posztja, az állambiztonság ellenőrzése. Kínában az állambiztonság nem játszik annyira kulcsszerepet, mint a Szovjetunióban, a kommunista párt szigorúan ellenőrzi a szolgálatot. Csou Jung- kang sem hivatásos biztonsági tiszt, hanem menedzser, korábban az állami olajtársaság vezérigazgatója volt.
A ” kilenc halhatatlan” közül mindössze ketten maradnak meg az új pártvezetésben: Hszi Csin- ping alelnök, aki a pekingi olimpia fő szervezője volt,és Li Ko- csiang miniszterelnök helyettes, aki nemrég Magyarországon is járt.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez