Autósztráda Észak-Indiából Mianmaron át Thaiföldre

India, Új-Delhi – Ezt javasolja Mianmar vezetőinek Manmohan Szing indiai kormányfő, aki vasárnaptól kezdve háromnapos látogatást tesz az országban. Az indiai kormányfő az amerikai külügyminisztert és a brit kormányfőt követi a világ fele nyitni kívánó országban.

 

India miniszterelnöke mindenekelőtt arra törekszik, hogy ellensúlyozza Kína befolyását Mianmarban. India kereskedelme Mianmarral dinamikusan növekszik, tavaly már elérte az 1,2 milliárd dollárt, de még messze elmarad Kínáétól, amely meghaladta a 4 milliárd dollárt.

India már eddig is jó kapcsolatban állt a Mianmart kormányzó katonai rendszerrel, és ezt azzal indokolta, hogy ellensúlyoznia kell Kína befolyását. Most, hogy megkezdődött Mianmar demokratizálása, India felajánlotta tapasztalatait, mint a világ legnépesebb demokráciája. Az indiai kormányfő találkozik Aung San Suu Kyi-vel , a mianmari ellenzék vezetőjével is.

De a fő cél India gazdasági befolyásának az erősítése. Ezért javasolja az indiai kormányfő a nagy autósztráda építést Indiából Mianmaron keresztül Thaiföldre. Ezért szeretne India nagyobb szerepet kapni Mianmar olaj és gázkészletének kiaknázásában, és főként a vízienergia közös hasznosításában. Jelen pillanatban Kínába irányul Mianmar energiaexportjának nagy része. Olyannyira, hogy emiatt rendszeres az áramszünet az országban. Emiatt nagy tüntetések is voltak: Kína, add vissza az áramunkat! – jelszóval. India taktikusan nemcsak energiára számít, de azt javasolja Mianmarnak, hogy hasznosítsák együtt az ország hatalmas vízienergia kincsét…

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez