Kínai ellenzéki gyanús “öngyilkossága”

Kína, Peking –  “Bátyám soha nem beszélt az öngyilkosságról! Bár beteg volt, jól tartotta magát. Előző este együtt vacsoráztunk a kórházban. Semmi sem utalt arra, hogy öngyilkosságra készülne!”- így beszélt a 62 éves Li Vang- jang fivére. Azt is elmondta, hogy bátyját a kórházban állva találta az ágya mellett, nyakában valamiféle szorosra csavart ruhanemű, melyet az ablak rácsára kötöztek.

A kórház szerint öngyilkosság történt, a család szerint a titkosrendőrség ölte meg az ellenzéki személyiséget, aki több mint húsz évet töltött börtönben.

 

Először 89 júniusában csukták le, mert független szakszervezeteket követelt. Bár ezt Pekingtől messze tette, Hunan tartományban, ügyét mégis hozzácsapták a Tienanmen téri diákmozgalomhoz.11 évet töltött börtönben és kényszermunka táborokban. Közben sokszor megverték. Emiatt egészsége megrendült.
Amint kiszabadult, beperelte a hatóságokat embertelen bánásmód miatt. Ezt nem kellett volna tennie! 10 év börtönre ítélték, és újra többször megverték. Egy éve szabadult…Most súlyos betegségét kezeltette a kórházban. A család és az ellenzék nem tartja véletlennek, hogy a neves ellenzéki személyiség épp a Tienanmen téri események évfordulója táján lett “öngyilkos!” Szerintük a hatalom így kívánt üzenni mindenkinek, hogy hol is vannak a közéleti demokrácia határai a mai Kínában …

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez