Árulkodó felszólítás Hszincsiang- Ujgur tartomány stabilitása érdekében

Kína, Peking –  Kuo Po Hsziung tábornok körutat tett a nemzetiségi tartományban, majd felhívta a hadsereget és a fegyveres rendőrséget, hogy tartsák fenn a rendet Hszincsiang- Ujgur tartományban. A tábornok a Politikai Bizottság tagja és a Központi Katonai Tanács alelnöke, vagyis a katonai vezetés egyik legfontosabb embere Kínában.
A tábornok felhívásáról az Új Kína hírügynökség a vezető hírek között számol be. Kínában egyáltalán nem szokásos, hogy a hadsereget felszólítják arra, hogy tartsa fenn valahol a rendet, ez mindenképp krízis állapotra utal.
Kuo tábornok is arról beszélt a helyi tiszteknek, hogy „őrizzék meg a józanságukat, és erősítsék az etnikai kisebbségekkel való együttműködést”. Ez nyilvánvalóan az őslakosságra, az ujgurokra utal. Ez a török nyelvű és muzulmán hitű nép ma már kisebbségben van a tartományban a betelepülő kínaiakkal szemben. Rendszeresek az incidensek, melyek során a kínai hatóságok brutálisan lépnek fel.
Peking az ujgur emigrációt azzal vádolja, hogy az al Kaida terrorszervezettel működik együtt. Az al Kaida szervezetnek valóban vannak ujgur tagjai is, de ebből egyáltalán nem következik, hogy a Kínában élő ujgurok ezt az irányt követnék. Ha viszont fellépnek a jogaik védelmében, akkor szeparatizmussal és terrorizmussal vádolják őket Pekingben.
Kuo tábornok mostani útja minden bizonnyal azt célozza, hogy az őszi pártkongresszus előtt a pekingi vezetés biztos lehessen: az ujgurok nem időzítenek valamilyen akciót épp a fontos rendezvény idejére! Korábban volt erre példa, és Hu Csin tao elnöknek haza kellett utaznia egy csúcstalálkozóról, mert az ujgur lázadók Urumcsi utcáin törtek zúztak. A hadsereg és a fegyveres rendőrök akkor megfékezték őket, százakat tartóztattak le. Halálos ítéletek születtek és hosszú börtönbüntetések… A tartomány kommunista pártjának kínai első titkárát leváltották. Az új vezető megbékélést hirdetett, de úgy látszik, az eredmény egyelőre nem szembeötlő. Különben nem kellett volna a hadsereget éberségre és a stabilitás fenntartására intenie a magas rangú pekingi vezetőnek Kína nyugati határtartományában, Hszincsiang- Ujgur tartományban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez