Megoldódott a Sri Lankán feltartóztatott kínai halászok ügye

Sri Lanka, Colombo  –  A 37 kínai tengerész már szabad és valójában nem is voltak letartóztatva – mondja most egy sri lankai szóvivő.

Eleinte arról szóltak a hírek, hogy két kínai hajó illegálisan halászott sri lankai vizeken és a parti őrség 37 kínai tengerészt őrizetbe vett. Továbbá két sri lankai személyt is, akik a kínaiakat kalauzolták. A legfrissebb nyilatkozatokból viszont az derül ki, hogy mindkét hajó sri lankai tulajdonban van csak éppen kínai személyzet szolgált rajtuk. Vagyis ha  volt is „illegális halászat”, ezért a sri lankai tulajdonosokat terheli a felelősség. A kínai tengerészeket egyébként kínai diplomatáknak „adták át”  Trincomalee kikötővárosban – közölte a haditengerészet szóvivője.

Az első pillanattól sejthető volt, hogy az incidensre  gyorsan „baráti megoldást”  találnak a felek. Kína és Sri Lanka együttműködése mostanában egyre intenzívebb. Kína bőkezű hitelt adott a szigetországi infrastruktúra fejlesztésére. A hivatalos verzsió szerint csakis gazdasági motivációi vannak a kapcsolatok gyors javulásának. Sok szakértő azonban úgy véli, hogy Kínának vannak stratégiai megfontolásai is: nem árt jóban lenni a nagy rivális, India egyik közvetlen szomszédjával. Ki tudja, egyszer talán a kínai hadiflotta hajói engedélyt kapnak a sri lankai kikötők használatára…(BBC)  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez