Kísért a háborús múlt?- két miniszter a Jaszukuni szentélyben, Japánban

Japán, Kína, Dél-Korea – A Jaszukuni szentélyben van felírva annak a 2,5 millió hősi halottnak a neve, aki meghalt a második világháborúban, amikor Japán fél Ázsiát elfoglalta. 1978-ban titokban annak a 14 háborús bűnösnek a nevét is felírták, akit kivégeztek a világháború után. A szerdai látogatás máris nagy felháborodást váltott ki Pekingben és Dél-Koreában.

   Kína és Korea szenvedett talán a legtöbbet a japán militarizmustól. Korea több mint ötven évig Japán gyarmata volt. Kína gazdagabb keleti felét a japánok 1937-től fokozatosan elfoglalták. A déli fővárosban, Nankingban szörnyű vérengzést rendeztek: a halottak száma meghaladta a 300 ezret! Minderről szó sem esik a Jaszukuni szentélyben, ahol Japán második világháborús győzelmeit ismertetik elsősorban.

   Most a közbiztonsági és a közlekedési miniszter látogatott el a szentélybe.”magánemberként “. Az új japán kormány beiktatásakor ugyanis a minisztereknek alá kellett írniuk egy nyilatkozatot, mely szerint hivatalosan nem látogatnak el a Jaszukuni szentélybe. Japánban a jobboldali pártok szívügye volt a szentély, de három éve a baloldali Demokrata Párt van hatalmon. Most először fordul elő, hogy ennek a pártnak a miniszterei ellátogattak a japán nacionalizmus szentélyébe.

   A japán lapok arra hívják fel a figyelmet, hogy a közbiztonsági miniszter a rendőrségnek is parancsol. Ráadásul olyan időszakban történt ez a látogatás, amikor szigetviták vannak Kína és Japán illetve Dél-Korea és Japán között. Nemrég a dél-koreai elnök is ellátogatott egy lakatlan szigetre, melyet mindkét ország magának követel. Az olimpián emiatt volt rendkívüli tétje a japán – dél-koreai futballmeccsnek, mely a bronzéremért folyt. Dél-Korea nyert, és az egyik sztárja magasba emelte a feliratot: a sziget Dél-Koreáé! Emiatt ő nem kapott bronzérmet, de nemzeti hős lett hazájában, Dél-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez