Harminc év múlva nem lesz atomerőmű Japánban

Japán, Tokió – Tokióban a kormány ezt közölte mintegy másfél évvel a fukusimai katasztrófa után. Japán fokozatosan állítja le nukleáris erőműveit, nehogy az átállás túlságosan nagy gondot jelentsen a világ harmadik legnagyobb gazdaságának.

  Japán a harmadik állam Németország és Svájc után, amely elhatározta, hogy hosszú távon nem használ nukleáris energiát. A japán kormány ezt a döntést nyilvánvalóan a közvélemény nyomására hozta meg. Korábban a kormányok a befolyásos atom lobby miatt kisebbíteni igyekeztek a fukusimai nukleáris katasztrófa méreteit.
  A japán döntés mindenképp komoly probléma a gazdaság számára. Az ország fizetési mérlege már igen kedvezőtlenül alakult az elmúlt évben, épp amiatt, hogy a leállított atomerőművek helyett külföldről importált földgázt és kőolajat kellett felhasználni a villamos áram előállításához. Ráadásul a hagyományos módszer drágább, mint a nukleáris energia és ez csökkenti a japán ipar versenyképességet külföldön egy olyan időszakban, amikor a magas jen árfolyam miatt az export amúgy is gondokkal küzd Japánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez