A Samsung cáfol Kínában: nem alkalmazunk gyerekmunkásokat!

Kína, Peking – A China Labor Watch nevű new yorki szervezet vádolta meg ezzel a dél-koreai céget, amely mobiltelefonjainak és számítógépeinek jelentős részét Kínában gyártja az alacsonyabb munkabérek miatt. A Samsung most közzétett jelentésében elismerte, hogy 105 kínai beszállítójánál megsértették a munkajogi szabályokat, de tömegesen nem alkalmaztak 16 éven aluli gyerekeket a gyárakban. A dél-koreai cég szerint ilyesmire csak elvétve kerülhetett sor, semmiképp sem rendszeresen.

A felnőtt munkásokat viszont rendszeresen túlórára kényszerítették, és ha valaki azt nem vállalta, akkor megbüntették illetve elbocsátották. Az Új Kína hírügynökség arról is beszámol, hogy a jelentés miatt esni kezdett a Samsung részvények árfolyama a szöuli tőzsdén. Arra nem tér ki a kínai közlemény, hogy miért nem a helyi hatóságok derítettek fényt a szabálytalanságokra.
 A Samsung most szentül ígéri, hogy ezentúl minden másképp lesz. A dél-koreai kommentárok nyíltan arra utalnak, hogy a new-yorki jelentés a Samsung kínai üzemeiről része lehet a dél-koreai cég és az amerikai Apple világméretű harcának. Mindkét cég jelen van a kínai piacon és mind a ketten kihasználják az olcsó és fegyelmezett kínai munkaerőt. A Samsungot elítélte egy kaliforniai bíróság több mint egymilliárd dollárra azért, mert az egyik mobiltelefonját állítólag az Apple I Phone-járól koppintotta. A dél-koreai cég természetesen fellebbezett és tovább folytatja harcát a világpiacon az amerikai Apple- el szemben- az olcsó és fegyelmezett kínai munkaerő “ezentúl szabályos kihasználásával”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez