Stratégiai vizit: Hanoiban tárgyal Abe Sinzo japán kormányfő

Japán, Vietnam – Japán stratégiai kapcsolatokat akar kiépíteni Vietnammal- ezt hangsúlyozta Hanoiban a nemrég hivatalba lépett japán miniszterelnök. Nem véletlen, hogy Abe Sinzo első külföldi útja épp egy olyan országba vezet, melynek szintén szigetvitája van Kínával, a térség igazi nagyhatalmával.

Ellensúlyozhatja-e a 100 milliós Vietnam az 1300 milliós Kínát? Nyilvánvalóan nem! De Peking figyelmét ez a látogatás minden bizonnyal felhívja arra, hogy a Mennyei Birodalom erősödése régi félelmeket ébreszt a szomszédos országokban. Vietnam évszázadokon át Kína vazallusa volt. Japán Kínától vette át az írásjegyeket, vagyis egyáltalán nem véletlen, hogy Kína magát a Központi országnak  nevezi / szó szerint ezt jelenti a Cung kuo/.
Vietnam gazdasági értelemben hasznos alternatíva lehet Kínával szemben. A Bloomberg gazdasági honlap épp a napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy a gyorsan növekvő kínai munkabérek vonzóvá teszik Vietnamot. A japán tőke piacot keres és erre Vietnam pompás lehetőséget nyújt. Az új japán miniszterelnök számára létfontosságú, hogy megakadályozza a recessziót otthon, így a sikeres külföldi beruházás Vietnamban kedvező alkalmat kínál. Annál is inkább, mert Kínában manapság nem látják igazán szívesen a japán vállalkozókat, épp a szigetviták miatt…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez