Csúcstalálkozót javasol Kínának Japán miniszterelnöke

Kína, Japán –  Problémáinkat a legfelső szinten kellene megvitatnunk!- mondta Abe Sinzo japán kormányfő televíziós beszédében. A két ázsiai nagyhatalom viszonya az elmúlt hónapokban a Senkaku/Diayu szigetek miatt romlott meg. Ezt a lakatlan szigetcsoportot, mely már több mint száz éve Japán ellenőrzése alatt áll, Kína is magának követeli.

A szigeteknek stratégiai jelentőségük van, ezen kívül a tenger mélyén sok ásványi kincset sejtenek a geológusok.
   A feszültség visszavetette Kína és Japán gazdasági kapcsolatait is, mert Kínában mozgalom indult a japán termékek bojkottjára. Minthogy Japán legfontosabb piaca Kína, Tokió számára egyáltalán nem mindegy, hogy termékeit hogy fogadják a világ második legnagyobb gazdaságában. Kína szorította le a második helyről Japánt és ezt Tokióban még mindig nem dolgozták fel teljes mértékben.
    Abe Sinzo kormányfő régi nacionalista konzervatív politikus, aki azonban realista is: tudja, hogy Japán érdeke a megegyezés Kínával. Még alig egy hónapja vette át újra a kormányfői posztot és mindenképp szeretne eredményt produkálni. Potenciális partnere múlt ősszel lett Kína első embere. Politikai vezető szerepe mellé egyből megkapta a Katonai Bizottság elnöki posztját is, vagyis a hadsereg teljes mértékben bízik benne. Nem is csoda, hiszen politikai karrierjét Hszi Csin ping úgy kezdte, hogy az akkori honvédelmi miniszter titkára volt. Mindkét vezető sokat kockáztat egy csúcstalálkozóval, de ha sikert érnek el, akkor hosszú időre megerősíthetik pozíciójukat Pekingben, illetve Tokióban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez